Salcano kup
0

Prva MTB UCI utrka za BiH održana kraj jezera Modrac

Sarajevo-x.com
Prva međunarodna MTB utrka koja se boduje za UCI održana je kraj jezera Modrac nedaleko od Tuzle.

Zahvaljujući generalnom sponzoru kupa, renomiranom turskom proizvođaču bicikla Salcano, ljubitelji brdskog biciklizma u Bosni i Hercegovini imali su priliku uživo vidjeti najbolje vozače iz regije, čak se i takmičiti na istoj stazi u okviru Hobby programa. Predzadnji dan marta 2012. ući će tako u istoriju brdskog biciklizma naše zemlje jer smo po prvi put bili domaćini jedne UCI utrke, rangirane C3 kategorijom.

Kiša koja je padala noć prije prijetila je da pokvari ovaj biciklistički praznik, svakako da je neke omela u nastojanjima da dođu i posmatraju događaj, ali svi oni koji su se našli kraj jezera Modrac zbilja su mogli uživati u vještini, brzini i snazi takmičara. Kao zagrijavanje pred glavni događaj održana je utrka Hobby takmičara u kojoj su učešće uzeli i neki bh. biciklisti koji ozbiljno pretenduju za mjesto u reprezentaciji naše zemlje.

Takmičari su vozili dva kruga po 5,5 kilometara, dakle ukupno 11, a bili su podijeljeni u dvije skupine: do 19 godina i stariji.

Od takmičara ispod 19. godina starosti najbolji su bili Nikčević Miloš (31,48 sec.), Ramović Dino (32,26 sec.) i Ramović Emir (32,53 sec.), dok su se kod starijih na podij popeli Novak Rajko (33,57 sec.), Vrhovnik Mohor (35,01 sec.) i Činović Novak (37,55 sec.).

Tačno u 14.00 sati kako je i najavljeno startovala je glavna utrka. Dvadeset setam takmičara u kategoriji Elite, i samo minut nakon njih tri dame u istoj kategoriji, pojurili su brzom stazom kraj jezera Modrac. Sva ljepota brdskog biciklizma došla je do izražaja posmatrajući snagu i tehniku ovih takmičara. Niko se više nije obazirao na sklisku podlogu, neravnine, skokove, drveće... Važne su bile samo sekunde. Kao što se i očekivalo mrtva trka se vodila imeđu Đurđić Bojana iz tima “Salcano” i turkog takmičara Akgul Bilala (Brisaspor) koji je ipak pokazao više spremnosti i u zadnjem krugu trijumfovao sa svega tri sekunde ispred svog suparnika.

Vrijeme za šest krugova, odnosno 33 kilometra: Bilal 1.27,24 a Bojan 1.27,27. Treće mjesto osvojio je slovenački tamičar Ferencak Urban (Calcit bike team-GT) sa vremenom 1.29,18. Kod žena, najuspješnija je bila Crnogorac Jovana (Salcano Factory Team) koja je četiri kruga dižine 22 kilometra odvezla za 1.09,34, druga Yetis Semra (Brisaspor) sa vremenom 1.13,57 a kao trećeplasirana na podij se popela Durman Vanessa (MTB Fanatic Novi Sad) sa 1.30,40.

Najbolji bosanskohercegovački takmičar bio je Mario Kojić sa vremenom 1.45,10 dok su ostali imali nešto veći zaostatak i kasnili dva do četiri kruga za pobjednikom. Ipak, važno je naglasiti da je ovo prvo veliko međunarodno takmičenje na kojem naši reprezentativci tek stiču neophodna iskustva i za očekivati je već na sljedećoj utrci Salcano cupa u Banja Luci veću pripremljenost i bolje rezultate.