Prijavile se 53 osobe
1

Treneri dijelili korisne savjete na prvom okupljanju polaznika Škole trčanja Klix

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje Marathon iz Sarajeva u saradnji sa portalom Klix.ba pokrenulo je prvu školu trčanja u BiH, praksu koja doprinosi zdravom i pozitivnom načinu života i razmišljanja. Tim povodom održana je i registracija polaznika škole, koji su se i upoznali sa trenerima Erolom Mujanovićem i Franjom Šolom, prezentirane su im aktivnosti udruženja i koncept škole, a održana je i sesija pitanja i odgovora. Prvi trening održat će se 16. marta.

Škola trčanja Klix namijenjena je početnicima i rekreativcima koji žele unaprijediti svoju formu i znanje o trčanju. Polaznici će imati zajedničke treninge na otvorenom, najčešće na Vilsonovom šetalištu, tri puta sedmično i u skladu sa stručno izrađenim planom. Sama ideja o školi rodila se 2005. godine, s ciljem stvaranja zdravije, pozitivnije i dinamičnije sredine.

"Do sada imamo 53 registrovana polaznika. U svakom slučaju, očekivanja su prevaziđena. Mi smo u početku mislili da će biti odlično ako ih bude dvadesetak. Odziv na ovu informativnu sesiju također je dobar i to nam je veoma važno. Bilo je dosta pitanja praktične prirode koja su ih zanimala. Sljedeće sedmice startaju treninzi i stvarno sam ponosan na sve one koji su jutros došli ovdje i pokazali i volju i spremnost da naprave neke pozitivne i zdrave korake u svojim životima. Tu smo da im pomognemo. Trčanje je danas najmasovniji hobi, ali dosta je grešaka koje se mogu izbjeći, a mi smo tu da im pomognemo kako bi uživali u sportu“, izjavio je za Klix.ba Erol Mujanović, jedan od trenera.

Uz vježbanje u društvu, prioritetni cilj škole je da polaznije nauči osnovnim pravilima trčanja, tako da mogu nastaviti da se samostalno bave trčanjem i započnu svoj novi "sportski" život. Također, jedan od ciljeva škole je da pripremi polaznike da, ukoliko budu željeli, istrče Sarajevski polumaraton 15. septembra 2013.

U planu udruženja Marathon za ovu godinu nalaze se Sarajevski polumaraton, utrka Fun Run, Evropski dan 4K utrka, Olimpijski dan 4K utrka, škola trčanja i ženska utrka.

Treneri su iskusni trkači i menadžeri koji su uspješno završili više od 70 maratona i polumaratona širom svijeta. Već decenijama se bave trčanjem i iza sebe imaju više od 100 hiljada istrčanih kilometara, a polaznicima su na raspolaganju tokom cijele godine.

Trener Franjo napravio je pregled najčešćih pitanja tokom registracije i objasnio kako škola traje 22 sedmice, a početni nivo, za ljude koji se ranije nisu bavili trčanjem, trajat će 10 sedmica. Nakon tog perioda, polaznici će odlučiti da li će se trčanjem baviti dalje radi rekreacije ili će se pripremati za polumaraton.

Također, Šola je polaznicima dao savjete o pravilnom držanju pri trčanju, izboru odjeće i obuće, piću i zdravlju.

Upis u ovu školu još traje, a treninzi počinju 16. marta i traju šest mjeseci, do 15. septembra. Mjesečna članarina košta 40 KM. Ukoliko se uplati za šest mjeseci unaprijed, jedan mjesec je besplatan pa je ukupna cijena 200 KM. Također, treneri kažu da je bolje da polaznici prvo odrade jedan ili dva treninga, pa tek onda plate, nakon što vide da li im treninzi uopće odgovaraju.

Svi polaznici koji budu prisutni na više od 70 posto treninga će dobiti na poklon besplatno učešće na Sarajevskom polumaratonu, a svi polaznici koji završe školu trčanja će dobiti certifikat i brendiranu majicu Škole trčanja Klix.

Treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom od 18:00 i subotom od 9:00 sati. U slučaju da ne možete doći na trening, trener će polazniku poslati sedmični raspored treninga putem e-maila da možete samostalno osmisliti trening.