Pred drugi Sportski simpozij
0

Topalbećirević: U budućnosti želimo napraviti sportski SFF

Piše: Edin Isanović
Foto: F. K./Klix.ba
Drugi sportski simpozij od 31. januara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na konferenciji za medije, koja je održana danas u Hotelu Evropa u Sarajevu, uoči drugog po redu Sportskog simpozija Simposar, direktor Sabahudin Topalbećirević je rekao kako mu je namjera u budućnosti napraviti sportsku verziju Sarajevo Film Festivala. Simpozij koji će ugostiti velika regionalna imena iz svijeta sporta i sportske medicine održat će se u ovom hotelu od 31. januara do 3. februara.

Domaćin konferencije i direktor Simposara 2013, koji se ove godine održava pod motom "Svijet voli pobjednike", Sabahudin Baho Topalbećirević istakao je kako će ovogodišnji simpozij ugostiti vrhunske sportiste i sportske radnike sa Balkana, ali i nekoliko imena najvećeg svjetskog renomea. Građani Sarajeva imat će čast ugostiti i poslušati predavanja Jeana Tigane, velikog francuskog fudbalera, zatim legende bh. fudbala Mehmeda Baždarevića i Predraga Pašića, košarkaškog stručnjaka Nevena Spahiju, hrvatskog sudiju Matea Beusana, Miroslava Ćiru Blaževića, dr. Nebojšu Popovića, selektora hrvatske fudbalske reprezentacije Igora Štimca i još neka velika imena.

Saznajemo da Topalbećirović pregovara i sa selektorom Srbije Sinišom Mihajlovićem i bijelim Peleom, legendarnim Zicom.

"Simposar 2013 će bti još bolji i uspješni od prošlogodišnjeg simpozija i njemu će prisustvovati dvije velike svjetske zvijezde. Želimo u budućnosti napraviti nešto poput SFF-a. Događaj će privući veliku pažnju medija u regiji i ovim putem naglašavam da su svi dobrodošli", rekao je Topalbećirević.

Medijima se obratio i nekadašnji as sa Koševa Predrag Pašić, koji je naglasio značaj ovog događaja za našu zemlju. Pašić nije propustio priliku kritikovati vodeće ljude bh. sporta za koje je rekao da znaju malo, baš kao i sportski novinari, i da je ovo prilika i jednima i drugima da prošire svoje znanje.

Profesorica Jasna Bajraktarević je rekla kako je Sportski simpozij veoma značajan zbog uspostavljanja sistema. Govoreći o struci u kojoj radi, rekla je da psihologija sporta pravi razliku između pobjednika i gubitnika i da treba puno raditi i vratiti ljudima pravu vrijednost.

"Ovakav simpozij pravi zdravog i sretnog čovjeka", rekla je Bajraktarević.

Jedan od predavača je dr. Ismet Gavrankapetanović, koji se u svojoj uspješnoj karijeri često susretao sa sportskim povredama, koje čine oko 15 posto od ukupnog broja povreda tokom njegove prakse.

Topalbećirević je za kraj uputio kritiku studentima Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, koji su prošle godine pokazali vrlo malu zainteresovanost za predavanja vrhunskih stručnjaka.