Sve spremno za Simposar 2013
2

Sabahudin Topalbećirević: U Sarajevo stižu svjetska sportska imena

Razgovarao: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
U glavnom gradu BiH će se od 31. januara do 2. februara održati simpozij Simposar 2013. Direktor ovog velikog sportskog projekta Sabahudin Topalbećirević dovest će u grad na Miljacki brojna renomirana sportska imena. Tim povodom razgovarali smo sa popularnim Bahom, koji je za naš portal govorio o učesnicima i najavio zanimljive teme, a osvrnuo se i na prvi simpozij.

Uskoro će se u Sarajevu održati Drugi međunarodni simpozij Simposar 2013 pod nazivom "Svijet voli pobjednike". Kako teku pripreme?

Pripreme su visinske (smijeh op.a.). Nije bilo nimalo lako ovo organizovati i dovesti ova imena. Prije svega, radi se o terminu u kojem su predavači, učesnici simpozija, mahom zauzeti unaprijed. Imaju svoje obaveze, ali evo hvala dragom Bogu svi su potvrdili. Dolaze i sretan sam što ćemo imati priliku da ih slušamo.

Možete li nam reći ko je potvrdio dolazak?

Iz Sarajeva su tu Predrag Pašić, naša fudbalska legenda, zatim dr. Ismet Gavrankapetanović i profesorica Jasna Bajraktarević. Pašić će predavati o temi "Rad sa mladima", dr. Gavrankapetanović će govoriti o sportskim povredama, a profesorica Bajraktarević o sportskoj psihologiji. Iz Dohe nam stižu naše dvije legende, Mehmed Baždarević i rukometna legenda dr. Nebojša Popović. Da ostavimo nešto i za posljednju konferenciju za novinare, da baš sve ne otkrivamo. Uglavnom, bit će izuzetno zanimljiva predavanja. Iz susjedne Hrvatske dolazi sjajni košarkaški stručnjak Neven Spahija, zatim jedan od najboljih sudaca na ovim prostorima u posljednjih 30-ak godina Mateo Beusan, selektor nogometne reprezentacije Hrvatske legendarni Igor Štimac i vječiti mladić, legenda ovih prostora - Ćiro Blažević. Konačno, iznenađenje za sve, iz Marseja će doputovati jedan od najboljih veznih igrača svijeta osamdesetih godina, član velike Francuske iz 1984. godine koja je postala prvak Evrope Jean Tigana. Uistinu, to su velika sportska imena.

Prošlogodišnji simpozij bio je na vrhunskom nivou. Smatrate li da će ovaj biti još bolji?

Ja se nadam da će biti bolji kao što kažete, ali prvi je isto tako bio na vrhunskom nivou. Da se prisjetimo, učestvovali su Mirko Novosel, Aco Petrović, Abas Arslanagić, Goran Milić, Faruk Hadžibegić, Duško Vujošević i Ivica Osim. Upravo na tom simpoziju došlo je do ideje da Mirko Novosel bude savjetnik selektora Petrovića za kojeg sam ja godinama lobirao da bude ono što je danas - šef državnog košarkaškog tima naše zemlje. Da je samo to napravljeno, dovoljno je da prvi simpozij bude proglašen uspješnim. Oni koji žele i koji znaju, upravo na ovakvim simpozijima mogu ostvariti vrhunske kontakte. Dokaz da možemo napraviti velike stvari, dovesti velika imena u naš grad i da ljudi žele svojim predavanjima pomoći Bosni i Hercegovini da se vrati na pravi sportski put, gdje je nekada bila. Da opet imamo prvake Evrope kao štu su nekada bili KK Bosna, RK Borac ili KK Jedinstvo Aida.

Kako ste uspjeli u Sarajevo dovesti takva sportska imena poput recimo Jeana Tigane?

Još prije četiri mjeseca smo uspostavili kontakte, najviše zahvaljujući našem Mehmedu Baždareviću. Poznaju se dugo, igrali su puno utakmica jedan protiv drugog. Sa velikim zadovoljstvom je pristao da dođe u grad gdje je bio prije 27 godina, kada su bivša Jugoslavija i Francuska igrale 0-0. Ima veliko iskustvo kada su predavanja u pitanju i imat ćemo šta čuti. Sve sam učesnike uspio dovesti zahvaljujući samo svojim vezama, jer nijedna sportska institucija nije stajala iza mene. Morate znati da mnogima, nažalost, ovo i ne odgovara.

Otkud ideja za održavanje ovog renomiranog događaja? Prije nekoliko godina sam rekao da Sarajevu trebaju dobri seminari, dobra predavanja, ali zaista ni sam nisam vjerovao da ću u jednoj godini u Sarajevo dovesti takve sportiste. Pogledajte gdje smo trenutno u sportu i sve vam je jasno. Nadam se da će i ovaj simpozij doprinijeti da se taj odnos bar malo promijeni. To je moja želja i zadatak. Da otjeramo neznalice iz sporta, one koji su tu samo radi vlastitih interesa.

Ko sve može prisustvovati Simposaru?

Otvorili smo vrata svima, ali smo skoro popunjeni i akreditacije su završene. Sve je na svjetskom nivou. Posebno će biti lijepo vidjeti veliki broj sportista, onih koji nisu sujetni i ljubomorni i koji još vole da uče. Bit će tu mnogo različitih generacija sportista iz BiH, ali i iz regije, koji dolaze da slušaju predavanja i da se druže.

Smatrate li da će ove godine biti veći broj studenata sa FASTO-a, jer će imat će idealnu priliku da slušaju predavanja vrhunskih sportista?

Ne smatram ništa više, vrata su svima otvorena. Za simpozij se zna dugo i javilo se 30-ak studenata. Mi ne možemo utjecati ni na koga. Ja znam da sam za razne simpozije i mnogo slabije predavače plaćao i po 500 eura za dva dana da bih nešto naučio. Koliko učiš toliko ti se vrati. Raduje me da dolaze studenti iz svih dijelova bivše zajedničke države. Iz Rijeke nam stižu tri studenta. Mediji, i oni najjači, dolaze da prate Simposar 2013. Obećavam im da će imati šta da vide i čuju, a najviše da nauče.