Tenis
0

WTA Stanford: Superuvjerljiva Serena, poraz Ane Ivanović

Totalsport
Serena Williams
Serena Williams
Serena Williams pobijedila je Australku Anastasiju Rodionovu 6-0, 6-0 u dvoboju prvog kola WTA-ovog turnira u kalifornijskom Stanfordu, najstarijeg ženskog turnira na svijetu, koji se igra na tvrdoj podlozi.

Nekad prva teniserka svijeta zaigrala je prvi takmičarski meč na teritoriju Sjedinjenih Država nakon polufinala US Opena 2009. godine. U Kaliforniji nastupa tek treći put od povratka na teniske terene u Eastbourneu prošlog mjeseca.

"Bila sam fokusirana. Uvijek sam govorila da me, pod uslovom da igram svoj najbolji tenis, niko ne može pobijediti. Nadam se da ću ponovno dostići taj nivo", rekla je Amerikanka nakon svoje najuvjerljivije pobjede od povratka na terene.

Zbog kombinacije povrede i bolesti koja je s teniskih terena zadržala gotovo punu godinu dana Serena je pala na 169. mjesto WTA-ove liste. Stanford je prvi turnir koji igra sa zaštićenim renkingom prve teniserke svijeta, s obzirom da je tu poziciju držala prije pauze.

U drugom će kolu Serena imati daleko teži zadatak protiv Ruskinje Marije Kirilenko, koja je u prvom kolu pobijedila šestu nositeljicu i 20. teniserku svijeta, Njemicu Juliju Gorges. Prođe li nju, u trećem bi je kolu mogla dočekati druga nositeljica, Ruskinja Marija Šarapova.

Iznenađenje, premda ne preveliko, u utorak je također priredila Japanka Ayumi Morita, koja je pobijedila Srbijanku Anu Ivanović.

Nekad prva teniserka svijeta igrala je prvi meč pod svojim novim trenerom Nigelom Searsom, kao i prvi meč pod starim kondicijskim trenerom Scottom Byrnesom, s kojim je radila od 2006. do 2009. godine dosegavši broj 1 i pobijedivši na Roland Garrosu 2008. godine.

Turnir u Stanfordu igra se za nagradni fond od 721.000 dolara.

WTA Stanford, 1. kolo:

Kirilenko – Görges (6) 6-2, 6-3 Morita – Ivanović (7) 6-3, 7-5 Lisicki – Halep 6-1, 6-2 S. Williams – Rodionova 6-0, 6-0