Tenis
0

Wimbledon: Đoković protiv Del Potra za finale

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Najbolji svjetski teniser Novak Đoković i Argentinac Juan Martin del Potro prvi su polufinalisti Wimbledona u muškoj konkurenciji i međusobno će odmjeriti snage za veliko finale.

Đoković je u četvrtfinalu savladao Čeha Tomaša Berdycha sa 7-6(5), 6-4, 6-3, dok je Del Potro bio bolji od Španca Davida Ferrera sa 6-2, 6-4, 7-6(5).

Srbijanski teniser je pobjedom nad Berdychom dohvatio svoj četvrti uzastopni vimbldonski polufinale, a u najvećim problemima bio je u drugom setu kada je Berdych imao vodstvo 3-0 uz dvostruki break. No, Đoković je nanizao četiri uzastopna gema, kasnije i osvojio set, što se pokazalo kao prekretnica za njegovu 14. pobjedu u 16. međusobnom ogledu.

U drugom polufinalu Del Potro je slavio usprkos problemima s otprije povrijeđenom lijevim koljenom. Naime, Argentinac je nezgodno pao već u prvom gemu, ali uspio je nastaviti i odigrati sjajan meč i uništiti Ferrera svojim servisima i forhendima.

"Mislim da sam odigrao svoj najbolji tenis na turniru. Tako sam sretan što sam u polufinalu. Jako sam sretan nivoom tenisa u ovom trenutku. Pobijedio sam jednog od najboljih tenisera ove sezone", rekao je Del Potro, koji protiv Đokovića ima tri pobjede u 11 odigranih mečeva, ali među njima je i pobjeda na vimbldonskoj travi u meču za bronzu na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama.

 Wimbledon, četvrtfinale, teniseri:

Đoković (1) - Berdych (7) 7-6(5), 6-4, 6-3 Del Potro (8) - Ferrer (4) 6-2, 6-4, 7-6(5)