Tenis
181

Đoković savladao Del Potra i plasirao se u finale Wimbledona

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Najbolji svjetski teniser Novak Đoković prvi je finalista Wimbledona, trećeg Grand Slam turnira godine. U polufinalu je Srbijanac bio bolji od Juana Martina del Potra.

U sjajnom i vrlo izjednačenom meču, koji je trajao skoro pet sati, Đoković je pobijedio Argentinca sa 7-5, 4-6, 7-6(2), 6-7(6), 6-3. Osmi igrač svijeta spasio je dvije meč-lopte u četvrtom setu, ali u odlučujućoj mu je dionici ponestalo snage. Shrvali su ga umor, kao i povreda lijevog koljena koju je zadobio u polufinalu, i na kraju je morao potpisati kapitulaciju.

Lani je na olimpijskom turniru, koji se igrao na ovim istim terenima u All England Clubu, savladao Đokovića, namučio ga je do maksimuma i ovaj petak, ali konačni udarac ipak nije zadao. Srbijanac je slavio deveti put u 12. međusobnom dvoboju protiv Del Potra i drugi se put u karijeri plasirao u finale Wimbledona čiji je pobjednik bio prije dvije godine. Suparnik će mu ove godine biti bolji iz duela između Andyja Murrayja i Jerzyja Janowicza.

Prvi je set današnjeg dvoboja odlučen jednim breakom do kojeg je Đoković došao u samoj završnici. Nije to slomilo Del Potra koji je dugo čekao prvu priliku za break, ali kad ju je dočekao, onda ju je i iskoristio. Dogodilo se to u sedmom gemu drugog seta i bilo je dovoljno da Srbijanac izgubi prvi set na ovogodišnjem Wimbledonu.

Foto: AFP
Foto: AFP

U trećoj je dionici Argentinac nastavio raditi pritisak na servis suparnika, imao je tri prilike za break, ali nijednu nije realizirao. Potom je prvi svjetski reket imao tri vezane lopte za break, a ujedno i set, kod svoga vodstva 6-5, ali Del Potro se spasio. No, u tie-breaku je napravio previše pogrešaka i prednost je opet završila na Đokovićevoj strani.

Đoković je novi break napravio kod 3-3 u četvrtom setu, ali već u sljedećem gemu mu je Argentinac uzvratio. U novom je tie-breaku Đoković poveo sa 6-4, imao je dvije meč-lopte, ali Del Potro se nije dao slomiti i s četiri je poena u nizu odveo dvoboj u peti set. Tu su, međutim, počeli njegovi problemi. Tražio je pomoć liječnika i fizioterapeuta, vidljivo se slabije kretao i bilo je samo pitanje vremena kada će Đoković to iskoristiti. Istina je da je i "ranjeni" Del Potro imao jednu priliku za break, ali kada je nije realizirao, uslijedila je kazna u osmom gemu. Đoković je poveo s 5-3 i potom, nakon što je spasio još jednu break-loptu, priveo meč kraju.

U nedjelju će loviti sedmi Grand Slam naslov u karijeri. Dosad je četiri puta osvojio Australian Open, te po jednom Wimbledon i US Open.

Wimbledon, teniseri, polufinale:

Đoković (1) - Del Potro (8) 7-5, 4-6, 7-6(2), 6-7(6), 6-3 Murray (2) - Janowicz (24) kasnije