Obratio se na Instagramu
1

Vučić "branio" Đokovića: Ismijavao australsko pravosuđe, prozivao premijera i obećao odgovor

K. H.
Foto: Screenshot/Instagram
Foto: Screenshot/Instagram
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti o slučaju Novaka Đokovića rekavši da ne razumije zbog čega u Australiji "maltretiraju" prvog reketa svijeta, iako je jasno da u državu nije došao vakcinisan, a uz to je poslao i poruku premijeru ove države Scottu Morrisonu.
Ministar za imigraciono pravo Alex Hawke, koji predstavlja državu Australiju, donio je odluku da oduzme vizu srbijanskom teniseru Novaku Đokoviću, koji će tako vjerovatno biti deportovan iz ove zemlje te gotovo sigurno neće igrati na Australian Openu.

Hawke je iskoristio svoje "diskreciono pravo" da poništi vizu Novaku u skladu s Migracionim aktom, na što je advokat Vlade ukazao da bi se moglo dogoditi još na suđenju, koje je tada riješeno u korist srbijanskog tenisera.

S tim u vezi oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je Australija na ovom primjeru pokazala kako je njihovo pravosuđe "nebitno".

"Suočeni smo s mnogo problema, pritiscima u regionu, pritiscima iz bijelog svijeta, ali ono što nama kao narodu nikada nisu uspjeli oduzeti je naše srce, ponos i dostojanstvo. Ovo govorim zbog svega što se dešava u Australiji i ne zato da bi dobio bilo kakve političke poene, ili koliko ću ih izgubiti, jer nikada se nisam kitio tuđim perjem.

Napadi i pritisci na Novaka Đokovića, državljanina Srbije i Srbina, iz nama nepoznatih razloga, dostigli su te razmjere da je nemoguće za mene da se ne oglasim i da ne kažem, ne samo šta mislim, već šta je naš odgovor Australiji za to. Vjerovatno ne bi rekao ni riječ da se poslije ponovljene odluke izvršnih organa australske vlasti da se uskrati viza Novaku Đokoviću nije oglasio premijer Australije Scott Morrison koji je rekao da je zadovoljan i da pozdravlja odluku o ukidanju vize za najboljeg tenisera svijeta

Nerijetko nam drže pridike šta je vladavina prava, a možete li zamisliti kako bi to izgledalo u Srbiji kada bi neki ministar poništio odluku suda i sudija, tačnije važećih pravosudnih organa. Oni su nam pokazali kako izgleda nebitno pravosuđe jer je sva vlast u rukama izvršnih organa. Stvar bih vratio na nešto još važnije, a to je moralno pitanje. Ako ste htjeli da Novaku Đokoviću zabranite da 10. put osvoji trofej u Melburnu, zašto ga niste vratili odmah i zašto mu niste rekli da je nemoguće da dobije vizu za vašu zemlju?

Zašto ga maltretirate i zašto se iživljavate, ne samo nad njim, nego nad njegovom porodicom i cijelom jednom nacijom, slobodnom i ponosnom. Jel to potrebno da biste dobili izbore? Jel to potrebno da bi se dodvorili svojoj javnosti?

Pojavio se jedan predsjednik iz jedne male zemlje koji to smije reći jednom premijeru velike države. Znate zašto? Zato što govorim istinu i zato što i vi znate da govorim istinu. Mi ćemo se boriti za Novaka Đokovića i to što ćete ga maltretirati dan, dva ili pet, manje ili više, neće promijeniti ni sud našeg naroda o Australcima koje poštujemo i cjienimo. Možete pistati stotine i hiljade najgorih testova o njemu, on će ostati najveći teniser svih vremena i uvijek će biti u našim srcima. A vi, koji mislite da postižete nešto maltretiranjem i iživljavanjem, nikada nećete prići, ne Novaku Đokoviću, već bilo kojem normalnom čovjeku vašeg i našeg naroda.

Srbija će biti uz Novaka Đokovića, i Srbija će znati da vam odgovori, mnogo ljepše se ponašajući nego vi prema Đokoviću, ali poštujući sve ono što znači adekvatno predstavljanje jedne države. Novače, mi smo uz tebe", poručio je Vučić.

Đokovićev advokatski tim će, kako su i najavili, uputiti žalbu na ovu odluku, i to mu je jedina nada da zaigra na prvom Grand Slamu sezone.

Podsjetimo, žrijeb za Australian Open je obavljen u četvrtak i Đoković je već dobio svoje eventualne protivnike, ali protiv njih najvjerovatnije neće moći igrati ukoliko ne dođe do nekih promjena.