Tenis
35

US Open: Federer savladao Monfilsa u pet setova

Klix.ba
Roger Federer (Foto: EPA)
Roger Federer (Foto: EPA)
Švicarski teniser Roger Federer plasirao se u polufinale US Opena nakon što je u četvrtfinalu noćas savladao Francuza Gaela Monfilsa rezultatom 3:2 (4-6 3-6 6-4 7-5 6-2).

Federer (33) je spasio dvije meč lopte, te na taj način očuvao svoje nade u osvajanje 18. titule na Grand Slam turnirima.

U polufinalu Švicarac će sutra igrati protiv hrvatskog tenisera Marina Čilića, koji je jučer bio bolji od Čeha Tomasa Berdycha sa 3:0.

“Mislio sam da je Gaelova pobjeda, i nakon njegovog vodstva 2:0 u setovima, bila daleko. Znao sam da mogu igrati bolje. Ali, kada sam morao spašavati dvije meč lopte, tada sam mislio da je gotovo. Međutim, nisam mu želio dopustiti da meč završi laganim udarcem. Servirao sam dobro i uspio da preokrenem meč”, rekao je Federer.

Monfils je u četvrtom setu imao dvije šanse da privede meč kraju, a samim tim i ostvari najveću pobjedu u karijeri, ali je loptica nakon njegovog bekenda završila po dužini u autu, nakon čega je uslijedio briljantni Federerov forhend, čime je Francuz ispustio i drugu meč loptu.

U meču protiv Monfilsa, Federer je “lovio” sjajno deveto polufinale na US Openu.

“Nevjerovatno je pobjeđivati ovakve meče na Grand Slam turnirima. Nisam siguran da li sam ikad prije spasio meč loptu na Grand Slamu, a ako se to do sada nije desilo, neopisivo sam sretan da je to bilo danas”, rekao je Federer. U drugom polufinalu Srbijanac Novak Đoković sutra će igrati protiv japanskog tenisera Keia Nishikorija.