Tenis
64

Danas finale Wimbledona: Može li 32-godišnji Federer savladati Đokovića?

Klix.ba
Đoković i Federer (Foto: AFP)
Đoković i Federer (Foto: AFP)
Danas se igra veliko finale najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu Wimbledona. Sastaju se favorizirani sbrijanski teniser Novak Đoković (27), koji je trenutno drugi teniser svijeta i 32-godišnji Švicarac Roger Federer, sedmerostruki osvajač Wimbledona.

Roger Federer vjerovatno nikada više neće imati ovakvu priliku za osvajanje 17. Grand Slam titule, smatra John McEnroe, koji je za BBC analizirao ovaj susret.

"Mislim da i Federer shvata da neće imati više ovakvih šansi", rekao je McEnroe i dodao ukoliko obojica budu igrali najbolje što mogu trenutno, Novak ipak ima prednost.

Sa 32 godine i 332 dana Federer bi mogao postati najstariji muški pobjednik Wimbledona i osvojiti rekordnu osmu titiulu u All England Clubu. S druge strane, 27-godišnji srbijanski teniser Novak Đoković traži kraj seriji od tri uzastopna poraza u Grand Slam finalima i ponovno osvajanje Wimbledona nakon uspjeha 2011. godine.

"Prednost dajem Đokoviću, ali smatram da će Federer spremniji ući u meč jer mu je žrijeb u dosadašnjem dijelu turnira bio nakloniji nego Đokoviću. Mogao je Federer igrati i protiv Nadala u polufinalu, Janowicza u četvrtom kolu ili čak Benneteaua u drugom kolu, koji je bio dva poena od pobjede protiv njega prije par godina. Đoković je imao teži put do finala, ali njegovo polufinale protiv Dimitrova bilo je jednako teško kao i prošlogodišnje finale protiv Del Potra. Prije početka turnira smatrao sam da će Novak biti ovogodišnji prvak, a tako mislim i danas", tvrdi McEnroe.

"Smatram da se Federer trenutno kreće puno bolje nego u posljednih par godina. Malo je stariji, nema psihičku prednost i protivnici ga se ne boje toliko, ali naučio je dosta o svojoj igri i vratio se snažniji. Vjerovatno je shvatio da mora nešto uraditi nakon ispadanja s Wimbledona prošle godine već u drugom kolu. Izgleda da, šta god su on i njegov trener Stefan Edberg pričali, konačno ima efekta. Edberg je bio napadački igrač i njegov pristup je imao utjecaja na Federera. Također smatram da u ovom dijelu svoje karijere Federer mora iskoristiti prednosti i šanse koje dobija kako bi poene završavao brzo. To bi morao uraditi protiv Novaka", rekao je McEnroe o Federeru.

Svoje mišljenje bivši američki teniser John McEnroe dao je i o Đokoviću:

"Đoković je izguio dva seta protiv Marina Čilića u četvrtfinalu, ali je izgledao dobro protiv Tsonge u četvrtom kolu. Nadigrao je Francuza i izgledao kao pravi šampion. U polufinalu protiv Dimitrova nadigrao je veoma jakog protivnika, vjerovatno najtalentovanijeg momka ovdje i može izvući dosta pozitivnog iz tog meča. Novakov loš niz u posljednjim velikim finalima bi mogao zapravo ostaviti pozitivan utisak na njega. Mogao bi postati gladniji i još odlučniji da se isto ne ponovo. Sigurno radi najbolje što zna da shvati šta je pošlo po zlu, a u tome mu pomaže dokazani šampion Boris Becker".

Finale Wimbledona igra se na Centralnom terenu danas od 15 sati.