Novinar posjetio Beograd
51

Ugledni Times o Đokoviću: Srbi ga danas slave kao heroja kojeg progoni Zapad

D. P.
Ugledni britanski list Times objavio je tekst u kojem se navodi da Srbi danas slave Novaka Đokovića kao heroja kojeg progoni Zapad. Jedna od tema je i teorija zavjere da je cijeli svijet ujedinjen protiv Đokovića jer on dolazi iz Srbije.
Novinar Timesa Tom Kington napisao je tekst u kojem tematizira pojavu teorija zavjere u Srbiji zbog Novaka Đokovića protiv koga je, prema mišljenju njegovog naroda, cijeli svijet.

"Narod koji je dugo bio plijen nasilnog nacionalizma, vjerske predanosti i teorija zavjere pronašao je novog šampiona", počinje tekst Timesa.

Kington je posjetio restoran porodice Đoković u Beogradu i tu je naišao na nekoliko stvari koje su ga, najblaže rečeno, iznenadile. Novinar opisuje da ga je na ulazu dočekao kip Đokovića koji je obučen kao srednjovjekovni ratnik sa zastavom Srbije.

"Stvari po ulasku u restoran postaju čudnije. U privatnoj sobi nalaze se srpske pravoslavne ikone smještene oko Đokovićeve biste i kipa patrijarha Pavla, pokojnog čelnika Srpske pravoslavne crkve optuženog da je blagoslovio genocide u balkanskim ratovima 1990-ih godina", navodi Kington u svom tekstu.

Izjava Srđana Đokovića, oca prvog reketa svijeta koji je sina uporedio s Isusom, prema Kingtonu postala je jasna nakon što je vidio unutrašnjost restorana srbijanskog tenisera.

"Svojevrsni hram pokazuje zbog čega se Novakov otac Srđan Đoković osjećao dovoljno slobodnim da uporedi svog sina s Isusom tokom perioda u kojem je bio zatvoren u hotelskoj izolaciji u Melbourneu".

U tekstu je naglašeno da je Đoković u Srbiji mnogo više slavljen u odnosu na jednog tenisera i da mu se narod klanja još više nakon što mu je uskraćena viza za boravak u Australiji.

"U zemlji u kojoj je nacionalizam potaknut vjerom, teorije zavjere i sindrom akutne žrtve spajaju se u alarmantnom Venovom dijagramu. Igrač stoji u sredini, a njegove nevolje u Australiji su ga učinile savršenim srbijanskim herojem", piše Kington.

Novinar, koji je proteklih dana boravio u Beogradu, naglašava da je Srpska pravoslavna crka Đokoviću već uručila svoje najveće priznanje, Orden Svetog Save za dobrotvorni rad i predanost vjeri. Ipak, naglašava se i to da je Đoković mnogo prijatnjiji lik od nekih koje je patrijarh Pavle branio poput Ratka Mladića, ratnog zločinca koji je osuđen na doživotni zatvor zbog uloge u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

U tekstu se spominje i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

"Đoković je izazvao kontroverzu u septembru kada se sastao s Miloradom Dodikom, političarom bosanskih Srba koji je opisao genocid u Srebrenici kao 'izmišljen mit'. Igrač je također fotografisan na svečanosti zajedno s Milanom Jolovićem, bivšim šefom 'Vukova s Drine', milicije koja je učestvovala u genocidu", napisao je Kington koji dodaje da se posjeta BiH dogodila u trenucima kada su murali Mladića osvanuli širom Srbije.

Timesovog novinara je o historiji Srba i vezi države i Srpske pravoslavne crkve podučio 25-godišnji inžinjer Vuk kojeg je zatekao dok pali svijeću.

Iz priče s Vukom, novinar Timesa je zaključio da se ljudi u Srbiji smatraju žrtvama Zapada stoljećima unazad te da je Đoković, nakon skandala u Australiji, postao jedan u nizu heroja koji se bori protiv tog Zapada.

Kingtonu je tada bilo jasnije zbog čega je Novakov otac Srđan poručio da "Đokovića ne mogu zaustaviti na terenu, već da to pokušavaju učiniti na aerodromu" i da je to "gaženje srpskog naroda".

Rumunski politički komentator Sorin Cucerai je poručio da razumije zbog čega nacionalizam i teorije zavjere idu zajedno u Srbiji.

"Nacionalizam je sam po sebi teorija zavjere, a to znači da će nacionalisti općenito biti otvoreni za teorije zavjere", rekao je Cucerai.