"Zato izgledam ovako"
17

Teniski šampion prvi put javno otkrio ozbiljne zdravstvene probleme i upozorio sve roditelje

H. H.
Andy Roddick tokom podcasta Served (Foto: Screenshot)
Andy Roddick tokom podcasta Served (Foto: Screenshot)
Penzionisani američki teniser Andy Roddick, bivši broj jedan na svijetu, suočava se s teškim posljedicama prekomjernog izlaganja suncu.

Roddick (41) otkrio je da se od penzionisanja bori s raznim oblicima raka kože. Pobjedniku US Opena 2003. prije nekoliko godina je uklonjen kancerogena izraslina na usni.

Zdravstveni problemi su posljedica prekomjernog izlaganja sunčevim zracima, koji su, zbog prirode ovog sporta, neizostavan pratilac u karijeri profesionalnih tenisera. Izloženi su užarenom suncu od malih nogu, ali štetni efekti mogu doći do izražaja tek mnogo godina kasnije.

"Otkako sam prestao da igram, suočavam se sa raznim oblicima raka kože", rekao je 41-godišnjak, koji je svoj posljednji meč u singlu odigrao 2012. godine pred domaćom publikom na Grand Slamu u New Yorku, poprište njegovog najvećeg uspeha.

"Uklonio sam karcinom skvamoznih ćelija sa usne prije otprilike pet ili šest godina. Nikada prije nisam o tome javno govorio", rekao je Roddick slušaocima svog podcasta Served, otkrivajući da je prije samo nekoliko sati podvrgnut laserskom tretmanu, zbog čega mu je lice jako pocrvenjelo.

"Za sve vas koji ovo gledate na YouTubeu, zbog toga izgledam kao da sam sam sebe pretukao", rekao je, dodajući da će ga posljedice njegovih odluka u karijeri pratiti do kraja života.

"Neću se sažaljevati jer nema ništa loše, ali koristite kremu za sunčanje. Stavite kremu za sunčanje na svoju djecu, posebno ako igraju tenis. Problemi se možda neće pojaviti sa osam godina, ali se mogu pojaviti u punoljetstvu“, upozorio je otac osmogodišnjeg sina i šestogodišnje kćerke.

Roddick je osvojio 32 turnira u svojoj karijeri, uključujući jedan Grand Slam i pet turnira Masters serije.