Nakon pomjeranja turnira
8

Teniseri ogorčeni, Roland Garros možda i bez Nadala: Nas niko ništa ne pita

F. Z.
Nadal i Federer (Foto: EPA-EFE)
Nadal i Federer (Foto: EPA-EFE)
Organizatori Roland Garrosa saopćili su kako će se ovaj turnir umjesto u maju i junu igrati u septembru i oktobru zbog pandemije koronavirusa, a nakon ove objave oglasili su se brojni teniseri ogorčeni što ih niko nije konsultovao o novom terminu.

Oglasili su se i organizatori Laver Cupa koji bi se trebao igrati od 25. do 27. septembra u bostonskom TD Gardenu, dok je planirano da se Roland Garros igra od 20. septembra do 4. oktobra.

Roger Federer već je siguran učesnik Laver Cupa i igrat će za Tim Evropa čiji je kapiten Bjorn Borg, dok će kapiten svijeta biti John McEnroe. Na turniru bi trebao nastupiti i Rafael Nadal, a prošle godine igrali su i Alexander Zverev, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Nick Kyrgios, Denis Šapovalov... Velike su šanse da će Nadal učestvovati na turniru i ove godine.

Osim toga, Roland Garros bi po novom terminu trebao početi samo sedam dana nakon što završi US Open, a čelnici ovog turnira poručili su kako se ovakve odluke ne mogu donositi samostalno i da će Teniski savez SAD-a u trenutku kada je cijeli svijet ujedinjen slične odluke donositi samo u konsultaciji s ATP-jem, WTA-om, ITF-om, ostalim Grand Slam turnirima, ali i organizatorima Laver Cupa.
"Ovi datumi poklapaju se s Laver Cupom 2020. koji je već rasprodat i predviđen za septembar. Ovo saopćenje je iznenađenje za nas i naše partnere, Teniski savez Australije, Teniski savez SAD-a i ATP. Želimo poručiti navijačima, sponzorima, vlasnicima TV prava, osoblju, volonterima, igračima i gradu Bostonu da namjeravamo održati Laver Cup u predviđenom terminu", saopćili su organizatori Laver Cupa.
Nije to jedini turnir čiji se termin poklapa s novim terminom Roland Garrosa. Tu su i Metz, St. Petersburg, Guangzhou, Seoul, Tokyo, Chengdu, Sofia, Zhuhai i Wuhan.

Oštro su reagovali i teniseri, koji su za vijest saznali putem Twittera i medija.

"Ponovo... Saznajemo vijest na Twitteru", napisao je Diego Schwartzman.

Vasek Pospišil je otvoreno napisao da je odluka Teniskog saveza Francuske "ludilo", dok je Sorana Cirstea poručila kako je odluku ponovo saznala putem Twittera.