Izgrađena dvorana
345

Tenis u Sarajevu napokon ima svoj dom: Više od 200 djece dobilo svjetske uslove za trening

N. M.
Foto: Teniski klub GEM
Foto: Teniski klub GEM
Ove zime je u Sarajevu konačno riješen problem koji je bosanskohercegovačke tenisere mučio godinama, a to je nepostojanje dvorane u kojoj bi se ovaj sport mogao trenirati u zimskim mjesecima.

Kako su rekli iz Teniskog kluba GEM, tenis u Sarajevu je napokon dobio svoj dom, pošto je u Centru Safet Zajko izgrađena prva namjenska teniska dvorana u glavnom gradu BiH.

Ranije su teniseri mogli trenirati u Zetri, ali često su se pojavljivali problemi s terminima zbog zastupljenosti ostalih sportova u olimpijskoj dvorani, kao i kulturnih i drugih manifestacija koje su ih "tjerale" van nje.

Dvorana u Centru Safet Zajko se prostire na 2.500 kvadrata, ima četiri terena i sada više od 200 dječaka i djevojčica posjeduje mogućnost da tenis trenira 365 dana u godini, a u dvorani se mogu igrati i profesionalni mečevi.

"Mi tenis nismo mogli trenirati ni ljeti. Ako kiša padne, nismo mogli da treniramo. Teniseri iz Bosne i Hercegovine su odlazili zbog takvih uslova, a da biste postali profesionalni teniser morate imati infrastrukturu koja omogućava četiri sata tenisa dnenvo. Sarajevo to dosad nije imalo", rekao je Aljoša Delić, direktor TK GEM.

Foto: Semir Efendić/Facebook
Foto: Semir Efendić/Facebook

Delić je pohvalio potez načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, koji je odlučio novac iz budžeta usmjeriti u izgradnju dvorane.

"Zahvaljujući razumijevanju načelnika Semira Efendića, što sam njemu i rekao, spašen je tenis u Sarajevu. Ja nisam imao izlaz, 25 godina sam tu i tačno sam imao viziju kako to treba izgledati. Zahvaljujem mu se jer je spasio 200 djece u tenisu, a s ovom dvoranom možemo primiti još više njih. Da se ovo nije desilo, ja se vjerovatno više ne bih bavio ovim sportom", kaže Delić.

U dvorani su izgrađene i nove svlačionice i mokri čvorovi, kako za djecu koja treniraju, tako i za goste koji sada imaju adekvatne uslove u ovom centru.

"Dva terena su 'normalnih' dimenzija za igranje mečeva, a dva su pomoćna terena za razvoj teniske škole. Imamo svlačionice i mokre čvorove za malu djecu, kao i za goste. Onda imamo mušku i žensku svlačionicu, a svaki teren ima svoju tribinu", objašnjava Delić koji je oduševljen uslovima u kojim sada funkcioniše TK GEM.

Foto: Semir Efendić/Facebook
Foto: Semir Efendić/Facebook

"Jutros je u Sarajevu bilo -12 stepeni Celzijusa, a ovdje unutra je bilo 18 stepeni u dvorani. Napravljeni su idealni, svjetski uslovi za trenažni proces", dodao je Delić, što potvrđuje i Nerman Fatić, drugi najbolji bh. teniser koji je ranije išao u Italiju kako bi u zimskim mjesecima mogao trenirati.

"Treniram u Italiji i stvarno se ovo ne razlikuje od nekih dvorana po svijetu. Čak neke dvorane u kojim se igraju turniru su poput ove", istakao je Fatić.

Foto: Semir Efendić/Facebook
Foto: Semir Efendić/Facebook

Uslovima u Centru Safet Zajko oduševljen je i Aldin Šetkić, još jedan bh. teniser koji sada tu održava svoju formu.

"Dešavalo se ranije da igramo na temperaturi od -1, -2 stepena Celzijusa, ali morali smo. Igrao sam preko 20 Grand Slam turnira, bio sam među najboljih 150 tenisera svijeta i sretan sam zbog ovoga. Zaista će sada djeca u cijelom Sarajevu imati priliku da se počnu baviti tenisom. Svi s uživanjem dolazimo ovdje i mogu misliti koliko se tek raduju djeca što će doći u toplu dvoranu i moći igrati tenis 365 dana u godini", istakao je Šetkić, a u ovoj dvorani sada trenira i naš talentovani teniser Afan Neković, državni prvak i U-16 reprezentativac BiH.

"Sarajevo je napokon dobilo tenisku dvoranu. Općina Novi Grad je prva da je to učinila, a samim tim smo mi klub kojio sada ima najviše članova. Napokon tenis u Sarajevu ima svoj dom", zaključio je Delić svoju priču.

Osim profesionalnih tenisera i djece koja započinju svoje karijere u ovoj dvorani, u istoj svoje teniske vještine mogu testirati i rekreativci, pošto je dvorana i njima dostupna u večernjim terminima radnim danima, kao i vikendom.