Tenis
1.1k

Rutinski za historiju: Đoković pobjedom nad Murrayjem osvojio Roland Garros

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U posljednjih 47 godina samo jedan čovjek je uspio u jednom trenutku biti vlasnik sve četiri Grand Slam titule, a on se zove Novak Đoković (29). Najbolji teniser svijeta pobijedio je Andyja Murraya (29) u finalu Roland Garrosa u Parizu čime je osvojio jedini Grand Slam koji mu je nedostajao i ujedno povezao sve četiri Grand Slam naslova.

Srbijanski teniser je slavio sa 3:1 u setovima (3:6, 6:1, 6:2, 6:4) i nanio 24. poraz Britnacu u njihovom 34. međusobnom okršaju. Sudar drugog i prvog tenisera svijeta pripao je prvom.

Murray je pred ovaj meč imao statistiku koja je govorila da nikada nije pobijedio Đokovića nakon izgubljenog prvog seta. Ovaj put je uspio osvojiti prvi set, ali ni to nije bilo dovoljno.

Murrayju prvi servis, a onda Noletova "jednosmjerna ulica"

Prvi servis imao je Britanac i nije ga iskoristio, pa je Đoković napravio brejk. Uslijedio je i Murrayov brejk. Potom Britanac svojim servisom dolazi do prednosti (2:1), a onda novim brejkom nagovještava da bi njemu mogao pripasti prvi set. Do kraja je bilo ujednačeno i Murray je set zaključio rezultatom 6:3. I to je bilo to.

Prvo je Nole osvojio servis u drugom setu, pa napravio brejk i još jednim uspješnim servisom poveo sa 3:0 u drugom setu. Šampion poput njega to ne ispušta iz ruku. Još jednim brejkom došao je do rutinskog osvajanja seta rezultatom 6:1.

Treći set je počeo sa uspješnim servisima oba tenisera, a onda je uslijedio novi brejk Đokovića koji je brejk popratio i uspješnim servisom za 3:1 u setu. Nole tu nije stao i napravio je peti brejk u meču za vodstvo od 4:1. To je popratio novim osvojenim gemom u svom servisu, a razliku je održao do kraja seta koji je zaključen rezultatom 6:2 za Đokovića.

Rutina srbijanskog tenisera nastavljena je i u četvrtom setu. Počeo je sa brejkom i uspješnim servisom za vodstvo od 2:0. Uslijedile su po dva uspješna servisa s tim da ih je Đoković osvajao lagano, a Murray uz mnogo muke. Bilo je 3:2. A onda je Nole osvojio dva gema pri čemu Murrayu nije dopustio nijedan poen. I do jedinog neosvojenog Grand Slama, kojeg je tri puta gubio u finalu, ostao mu je jedan gem.

Đoković je propustio prvi servis za pobjedu, pa je Murray, svojim prvim brejkom nakon prvog seta, smanjio na 5:3. Britanac je nakon toga uspješno odradio svoj servis i smanjio na 5:4. Ipak, Nole nije dozvolio nastavak neizvjesnosti. Nije dozvolio da propusti i drugi servis za jedini Grand Slam koji mu nedostaje. Iako je Murray pružao veliki otpor, uz veliku podršku sa tribina Đoković je osvojio gem, okončao set sa 6:4 i pobijedio u meču sa 3:1 u setovima.

Historijski rezultat

Ovom pobjedom Đoković je osvojio 12. Grand Slam naslov i postao je tek osmi teniser u historiji koji je u karijeri osvojio sve Grand Slam turnire (Australian Open, Roland Garros, Wimbleson i US Open). Prije njega to su uspjeli Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi, Roger Federer i Rafael Nadal. Također, postao je tek treći koji je u isto vrijeme bio vlasnik svih Grand Slam naslova, a niz je počeo osvajanjem prošlogodišnjeg Wimbledona. Takvu čast, da u isto vrijeme bude vlasnik svih Grand Slam naslova, imali su još samo Don Budge (1938. godine) i Rod Laever (1962. i 1969. godine). Dakle, u posljednjih 47 godina samo je Đoković u jednom trenutku imao "poker" Grand Slam turnira.

Andy Murray je također tragao za prvom titulom na Roland Garrosu s tim da on, od svih Grand Slam turnira, nije osvajao ni Australian Open. Britanski teniser je pokušao postati tek drugi Britanac koji je osvojio Roland Garros, ali nije uspio, pa je tako Fred Perry ostao jedini, a on je slavio daleke 1935. godine.