Tenis
453

Kralj Mastersa: Đoković rutinskom pobjedom nad Nishikorijem osvojio šestu titulu u Miamiju

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Novak Đoković je kralj Masters turnira. Pobjedom nad Keijem Nishikorijem u finalu ATP turnira u Miamiju sa 2:0 u setovima (6:3, 6:3), najbolji teniser svijeta osvojio je 28. titulu na Masters turnirima čime je postao teniser sa najviše Masters titula u historiji tenisa.

Američka publika mu još nije pokazala "palac gore". Inače, malo je terena na kojima je Đoković najomiljeniji teniser, nerijetko mu se zviždi. Jasno, "pokvario" je veliki rivalitet Roger Federer - Rafael Nadal i ne dolazi iz Britanije kao Andy Murray. Međutim, njemu to ne stvara problem da neumorno dominira svjetskim tenisom.

Prvi set finalnog meča trajao je 35 minuta, a obilježen je sa čak pet brejkova. Tri je napravio Đoković, dva Nishikori, a set je pripao teniseru iz Srbije. Bilo je 6:3.

Japanski teniser koji zauzima šesto mjesto na ATP rang listi nije dobro otvorio drugi set i odmah je izgubio servis. Đoković je čuvao prednost, te još jednim brejkom zaključio set sa 6:3 što mu je donijelo titulu. Meč je trajao skoro sat i 30 minuta.

Titulom u Miamiju zaradio je 1.028.300 američkih dolara, čime je postao lider po količini novca zarađenog od nagrada na turnirima. Roger Federer je u dosadašnjoj karijeri zaradio 97.855.881 dolara, a Nole je "izbrojao" 98.199.548 dolara.

U mečevima protiv Japanca Nishikorija sada ima učinak 7-2. A kada je riječ o turniru u Miamiju, sada ima šest titula s tog turnira. Samo je Andre Agassi to uspio. To je, dakle, rekord koji Đoković nije prestigao kao dva - broj osvojenih Mastersa i zarađenog novca - koja smo prethodno naveli, već izjednačio. Ali, 28-godišnji teniser ima dovoljno vremena da postane i apsolutni kralj Miamija.