Tenis
0

Đoković u Rimu prvi put u prilici za poziciju broj 1

Totalsport
Foto: ITN
Foto: ITN
Novak Đoković bi ovo sedmice na ATP Masters 1000 turniru u Rimu prvi puta u karijeri mogao osigurati prvo mjesto na svjetskoj rang-listi. No, ne ovisi samo o sebi.

Nakon šest uzastopnih naslova (Australian Open, Dubai, Indian Wells, Miami, Beograd, Madrid) i omjera pobjeda i poraza 32-0 ove godine, Đoković svoj put nastavlja u Rimu. Prvi put u njegovoj karijeri postoji scenarij prema kojem bi na ATP listi sljedeće sedmice mogao do trona u svjetskom poretku. Đoković bi, prema tom scenariju, morao nastaviti svoj niz i osvojiti Rim, a branitelj naslova i trenutni broj 1, Španac Rafael Nadal, morao bi pritom ispasti iz turnira prije polufinala.

Ukoliko se to ne dogodi, Đoković će novu veliku šansu za ostvarenje trenutno najvećeg cilja u karijeri imati na Roland Garrosu.

Nakon što je u finalu ATP turnira u Madridu pobijedio branitelja naslova Rafaela Nadala, i tako zaustavio njegov niz uzastopnih pobjeda na zemljanoj podlozi na brojci od 37, Đoković je izjavio.

"Ukoliko nastavim nizati pobjede, približit ću se dolasku na prvo mjesto ATP liste, no, trudim se o tome ne razmišljati. Tek sam počeo sezonu na zemlji. To je perfektan start, jer sam osvojio prva dva turnira na crvenoj prašini, ali moram ostati usredotočen na turnire koji dolaze. Ukoliko želim na prvo mjesto, moram i dalje konstantno dobro igrati, jer je to ono što će raditi Nadal i ostali igrači.

Ukoliko Đoković doista u Rimu osvoji naslov, a Nadal ispadne prije polufinala, prvi puta nakon 2. februara 2004. godine, kada je Švicarac Roger Federer na vrhu poretka smijenio Amerikanca Andyja Roddicka, dogodit će se da prvo mjesto drži teniser koji se ne zove Roger Federer ili Rafael Nadal.

"Ukoliko izgubim prvo mjesto na ATP listi, neće biti kraj svijeta. Bit ću broj dva i to će me opet činiti jako sretnim. Mene najviše veseli da sam konkurentan za najveće stvari i još uvijek taj osjećaj nisam izgubio. U Madridu nisam bio dovoljno dobar za pobjedu protiv Novaka, nadam se da ću idući puta biti bolji. Treba biti strpljiv", zaključio je Rafael Nadal.