Tenis
269

Novak Đoković osvojio peti trofej Australian Opena

Piše: A. D.
Novak Đoković (Foto: AFP)
Trofej za pobjednika (Foto: EPA)
Srbijanski teniser Novak Đoković današnjom pobjedom od 3:1 (7:6, 6:7, 6:3 i 6:0) u finalu Australian Opena protiv Škota Andy Murraya osvojio je svoj peti trofej u Melbourneu.

Mogao je Murray napraviti prvi brejk već u trećem gemu, ali je Đoković majstorski spasio svoj seris, vrativši se u život sa 0:40. Već u narednom gemu srbijanski teniser napravio je brejk i poveo 3:1. U sedmom gemu brejkom je uzvratio i Murray za smanjenje na 4:3, da bi ribrejk u osmom, narednom gemu za 5:3 napravio Novak Đoković. Srbijanski teniser servirao je za pobjedu u prvom setu, ali je Murray napravio još jedan brejk, potom osvojio gem u kojemu je servirao, te došao do 5:5. U taj brejku bolji je ipak bio Đoković koji je poveo 1:0.

U drugom gemu drugog seta Murray je napravio brejk, a u trećem je uzvratio Đoković. U petom gemu novim brejkom Novak je došao do vodstva 3:2. Nakon prekida usljed utrčavanja navijača u teren, meč je nastavljen osmim gemom koji je pripao Murrayju na servis Đokovića za izjednačenje na 4:4. U taj brejku ovog puta uspješniji je bio Murray za izjednačenje rezultata.

Murray odlično otvara i treći set i dolazi do laganih 2:0, nakon čega je uslijedio Đokovićev preokret za rezultat 3:2. U osmom gemu Đoković je napravio još jedan brejk i poveo 5:3, nakon čega je deveti ekspresno riješio u svoju korist za vodstvo 2:1 u setovima.

Nevjerovatni Đoković u četvrtom setu napravio je tri uzastupna brejka i došao do prednosti od 5:0, nakon čega je ekspresno osvojio i šesti za pobjedu na Australian Openu. Ovo je srbijanskom asu peti trofej u Melbourneu, a Škotu četvrti poraz u finalima Australian Opena.

Australian Open, finale:

Đoković - Murray 3:1 (7:6, 6:7, 6:3 i 6:0)