Tenis
56

Đoković elimisao Wawrinku i zakazao finale sa Murrayjem

Piše: A. D.
Novak Đoković (Foto: EPA)
Novak Đoković (Foto: EPA)
Srbijanski teniser Novak Đoković trijumfom nad Švicarcem Stanislasom Wawrinkom plasirao se u finale ovogodišnjeg Australian Opena. Đoković je trijumfovao rezultatom 3:2 (7:6, 3:6, 6:4, 4:6 i 6:0).

Prvi gem na meču bez problema je u svoju korist riješio Novak Đoković. Potom je uzvratio Wawrinka koji je na 1:1 izjednačio bez izgubljenog poena. U nastavku su i jedan i drugi protivnik bili sigurni prilikom svog servisa sve do šestog gema u kojemu je na kraju Švicarac ipak uspio izjednačiti na 3:3, iako je Đoković imao 0:30, te jednu brejk loptu nešto kasnije.

Dvije uzastupne forhend greške Đokovića donijele su Wawrinki dvije brejk lopte u sedmom gemu, od kojih je Švicarac prvu iskoristio i poveo 4:3.

To kao da je naljutilo Đokovića koji je u narednom gemu uzvratio bez izgubljenog poena izjednačivši na 4:4, što mu je dalo krila da deveti gem rutinski riješi u svoju korist. U desetom gemu Đoković je propustio dvije set lopte i veliku priliku da povrede sa 1:0 u setovima. U taj brejku Đoković je poveo 5:0 i već je bilo jasno da će mu pripasti prvi set.

Mogao je Novak do brejka u prvom gemu drugog seta, ali je Wawrinka bio vješt i poveo 1:0, makar je Đoković prokockao dvije brejk prilike. U šestom gemu drugog seta švicarski teniser ponovo je uspio napraviti brejk i povesti 4:2. Bio je to presudni detalj drugog seta, pošto su do kraja i jedan i drugi teniser bili sigurni prilikom svog servisa što je u konačnici Wawrinki donijelo izjednačenje na 1:1 u setovima.

Wawrinka je treći set otvorio jednako kao i Đoković drugi. Imao je dvije brejk prilike, ali je na kraju Đoković poveo 1:0. U narednom gemu srbijanski teniser napravio je brejk i udvostručio svoju prednost. Švicarac je uzvratio brejkom u petom setu za smanjenje na 3:2 i potpuni povratak u život. Sve do desetog gema i Đoković i Wawrinka bili su sigurni prilikom svojih servisa, a onda je Đoković napravio drugi brejk u trećem setu i došao do novog vodstva – 2:1 u setovima.

Otvorio je Novak besprijekorno i četvrti set i poveo 2:0, da bi uporni Wawrinka u trećem gemu uzvratio brejkom za 2:1 čime se vratio u meč. U sedmom gemu Wawrinka dolazi do brejka i vodstva 4:3, zahvaljujući čemu na kraju osvaja drugi set.

U petom setu Đoković je bio briljantan i za kratko vrijeme došao do prednosti od 5:0. U posljednjem gemu napravio je brejk i posljednji set riješio u svoju korist bez izgubljenog gema.

Australian Open, druga utakmica polufinala:

Đoković - Wawrinka 3:2 (7:6, 3:6, 6:4, 4:6 i 6:0)