Tenis
15

Nadal: To je sport, ima puno gorih stvari u životu od poraza

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Iako vidno razočaran ispadanjem već u 2. kolu trećeg Grand Slam turnira sezone Wimbledona, španski teniser Rafael Nadal utjehu pronalazi u još jednoj nevjerovatnoj seriji pobjeda koju je imao na zemlji ove sezone.

Nadal je osvojio svoj sedmi Roland Garros, osmi uzastopni naslov u Monte Carlu, a onda ga je u 2. kolu Wimbledona (trava) senzacionalno savladao češki teniser i 100. igrač svijeta – Lukaš Rosol.

"To je sport. Ponekad pobijedite, ponekad izgubite. Posljednja četiri mjeseca bila su sjajni za mene. Možda čak i jedni od najboljih u mojoj karijeri", rekao je Nadal nakon poraza.

"Igrao sam protiv iznimno inspiriranog protivnika i ispao. To je to. Nije tragedija. To je sve samo tenis. U najgorem slučaju to je život u kojem postoje i puno gore stvari od ovoga. Želio sam pobijediti, ali nisam. I to je to."

Dvostruki pobjednik travnatog Grand Slama priznao je da mu je lakše ispasti u 2. kolu, nego da mu se to dogodi nakon serije pobjeda, u kasnijoj fazi turnira.

"Ispao sam u 2. kolu, dakle bio sam daleko od osvajanja turnira. S te strane mi je malo lakše nego da sam izgubio u polufinalu ili finalu. Ne želim biti arogantan i reći da u ovoj fazi moje karijere očekujem samo pobjede, ali to je u pravilu tako, više-manje. Boli me, uvijek je teško podnijeti poraz, neovisno u kojoj fazi takmičenja", rekao je Španac koji će na ovoj istoj travi braniti naslov olimpijskog pobjednika za otprilike mjesec dana.

"Svi govore da kada pobjeđujete imate više samopouzdanja za idući turnir, a kada izgubite onda imate veću glad za osvajanjem idućeg naslova. Međutim, to nije istina. Samopouzdanje vam pada svakim porazom. Kod svakoga je tako. No, to neće utjecati na moju motivaciju na Olimpijskim igrama", zaključio je drugi teniser svijeta.