Za finale Grand Slam turnira se živi
6

Đoković nije razočaran porazom: Ništa ne bih mijenjao

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Arhiv/AFP)
Novak Đoković (Foto: Arhiv/AFP)
Iako je izgubio finale Roland Garrosa koji se protegnulo u dva dana zbog kiše, Srbin Novak Đoković nije odavao dojam odveć razočaranog čovjeka.

Nadal je pobijedio 6-4, 6-3, 2-6, 7-5. U sedmom finalu Roland Garrosa uspio je osvojiti rekordni sedmi trofej. Đokoviću je ovo bio prvi finale u karijeri na Frenh Openu. Da je pobijedio, postao bi prvi čovjek nakon Australca Roda Lavera koji je povezao naslove na sva četiri Grand Slam turnira, ali, nije se dogodilo.

"Zbog ovakvih mečeva imate osjećaj da se sav trud i rad koji ste uložili u karijeri isplati. Igrati finale bilo kojeg Grand Slam turnira, za to se živi. Ponekad pobijedite, ponekad izgubite. Ja sam ovoga puta izgubio, ali vjerujem da ću imati još dosta prilika u sljedećim godinama i da ću se vratiti još jači. Mislim da smo odigrali odličan meč, jučer i danas, u kojem je publika mogla uživati. Bio sam iznenađen koliko je gledatelja bilo na stadionu u ponedjeljak. Iako je u pitanju radni dan, stadion je bio pun", komentirao je Đoković.

Otkad je Rafael Nadal 2005. godine osvojio svoj prvi Roland Garros, vodeća trojka svjetskog tenisa, Novak Đoković, Rafael Nadal i Roger Federer, uzela je 28 od mogućih 29 titula na Grand Slam turnirima.

"Mislim da su ovo stvarno dobra vremena za tenis. Privlačimo stvarno puno pažnje, ta dvojica velikana, Nadal i Federer, pa i Andy Murray, i ja. Imamo sjajne, karizmatične tenisere u vrhu s puno osobnosti. To je dobro za tenis", kazao je Đoković.

Nakon što je Đoković prošle godine i početkom ove pobijedio sedam puta zaredom Nadal u finalima Grand Slam ili Masters 1000 turnira, sada je Nadal dobio tri uzastopna takva finala na zemlji, u Monte Carlu, Rimu i Parizu.

"Teško da je mogao biti konstantniji i uvjerljivi od toga na zemlji. Dobio me tri puta zaredom na zemlji. Ja sam lani na zemlji izgubio samo jedan meč. Ali, sve se događa s razlogom. Ja sam mogao i ranije izgubiti na ovom turniru. Ovo mi je bio prvi finale i ništa ne bih promijenio. Ne volim vrtiti film unazad i sam sebi govoriti da sam ovo ili ono mogao i bolje. Sve je u životu neka lekcija. Nadam se da iz ovog iskustva mogu izaći još jači i bolji", zaključio je Đoković.