Vladar zemljanih terena
4

Nadal: Ovo je poseban trenutak u mojoj karijeri

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Španski teniser Rafael Nadal nastavlja rušiti rekorde tokom velike karijere, pa se tako od ovog ponedjeljka, bez sustezanja, može reći da je najveći vladar u historiji Roland Garrosa i zemljanih terena.

U ponedjeljak, u nastavku velikog finala, Nadal je pobijedio Đokovića 6-4, 6-3, 2-6, 7-5 i tako došao do sedme krune na pariskoj zemlji. Do ovog ponedjeljka su Nadal i Šveđanin Björn Borg bili jedini sa šest naslova u Parizu, ali je sada Nadal sam na vrhu. I pitanje je koliko će još u karijeri puta biti kralj Roland Garrosa.

"Borg je jedan od najboljih ikada i jedan od najkarizmatičnijih tenisera svih vremena. I samo izjednačavanje s njim je nevjerovatna stvar, a doći do sedmog naslova ovdje je predivno. Moram se zahvaliti i Borgu jer je uvijek bio dobar prema meni i sama komparacija s njim me čini ponosnim", rekao je Nadal.

"Naravno, ovo je apsolutno poseban trenutak u karijeri. Ne zaboravljam niti jedan trofej u Roland Garrosu i svaki je poseban. I ovaj. I, naravno, ovo je jedan od, meni, najdražih turnira i sve je u ovom trenutku za mene nevjerovatno i nezaboravno."

Nadalu tako i dalje ostaje jedini poraz u Roland Garrosu, tokom cijele karijere, samo onaj od Robina Söderlinga 2009. godine. Osvojio je već jedanaestu Grand Slam krunu u karijeri, dok je Novak Đoković ostao na pet.

"Rafa je bio bolji igrač od mene u finalu. Čestitam mu. No, za mene je privilegija stajati ovdje. Nikada nisam bio tu, nikada nisam igrao finale Roland Garrosa. Vjerujem da ću se iduće godine vratiti bolji, da ću još bolje igrati i da ću loviti naslov na ovom turniru", rekao je prvi svjetski teniser Novak Đoković.