Savladao Đokovića 3:1
1.6k

FOTO / Nadalu sedma titula na Roland Garrosu

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal je bio i ostat će kralj Roland Garrosa. Španski teniser je u ponedjeljak osvojio nevjerojatnu sedmu krunu u karijeri na pariskoj zemlji.

Veliki finale protiv prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića kiša je prekinula u nedjelju. U tom je trenutku Nadal vodio 6-4, 6-3, 2-6, 1-2, ali je Đoković imao break prednosti u četvrtom setu.

U nastavku, u ponedjeljak, Nadal je odmah vratio break zaostatka, a potom dobio taj četvrti set 7-5 nakon što je Đoković pri prvoj meč-lopti napravio dvostruku servis grešku. Španac je tako proslavio pobjedu 6-4, 6-3, 2-6, 7-5.

Nadal je pehar pobjednika na Roland Garrosu osvajao 2005., 2006., 2007., 2008., 2010., 2011. i ove godine. Sedam puta nikada niko u historiji nije osvojio ovaj prestižni, svi će reći, najteži Grand Slam turnir, a Nadal je ovog ponedjeljka iza sebe ostavio šesterostrukog pobjednika, legendarnog Šveđnina Björna Borga.

Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Đoković, pak, nije ponovio četiri osvojena Grand Slam naslova u nizu, što je posljednji učinio Rod Laver. Stao je srbijanski teniser na tri u nizu (Wimbledon, US Open i Australian Open).

Inače, prvi put smo saznali ime pobjednika Roland Garrosa u ponedjeljak nakon 1973. godine, kada su Nastase i Pilić svoj meč završili u utorak.

A, nastavak ovog finala je počeo savršeno za Nadala jer je odmah vratio break zaostatka i izjednačio na 2-2. Potom je svaki od tenisera čvrsto držao svoj servis, ali je bilo sasvim primjetno da je nedjeljna kiša itekako pomogla Nadalu. Španac se na teren vratio svježiji i bio je za nijansu, tokom cijelog ponedjeljka, jači, raspoloženiji i bolji od suparnika.

Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Ipak, opasno je Nadal živio kod 5-5, u gemu kada je servirao, a Đoković došao do 30-30. Nakon što je Španac uzeo svoj servis kod vodstva 6-5 je napadački odigrao poen kod 30-30. Forhendima je slomio obranu Srbijanca, a potom ga je Đoković gurnuo u pobjedu dvosturkom servis greškom.

Bila je to prva Đokovićeva servis-greška nakon drugog seta.

Finale je trajalo tri sata i 49 minuta, a Nadal je potvrdio dominaciju protiv Đokovića ove godine na zemlji. Dobio je tri meča, tri finala, u Monte Carlu, Rimu i sada u Roland Garrosu.

Roland Garros, finale tenisera:

Nadal (2) - Đoković (1) 6-4, 6-3, 2-6, 7-5

Vezani članci