{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jesenković: Nikoga nije briga za tenis, svi misle da se tim sportom bave bogati

F
23.7.2013. u 11:27
0
0
Jesenković: Nikoga nije briga za tenis, svi misle da se tim sportom bave bogati
0
Jesenković: Nikoga nije briga za tenis, svi misle da se tim sportom bave bogati
Foto: FENA
Uprkos višedecenijskoj teniskoj tradiciji u Sarajevu ne postoje dovoljni kapaciteti za razvoj ovog sporta.
Dugogodišnji teniski radnici Senad Hadžimešić, Emir Jesenković i Daver Vranić smatraju da teniska infrastruktura u Kantonu Sarajevo ne omogućava mladim teniserima i takmičarima da razvijaju svoj talenat i da je tenis jedan u nizu sportova koji su zapostavljeni u Kantonu Sarajevo kao i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Zbog malog broja terena i nedostatka infrastrukture, sarajevski teniseri i teniserke imaju samo pola sezone za pripreme, jer ne mogu da provedu svoj trenažni progaram tokom cijele godine.

Na 20 teniskih terena u gradu egzistira 10-ak klubova sa 25 licenciraih trenera. U Sarajevu se već tadicionalno održavaju četiri jaka Challenger i ITF Futures turnira, a sarajevski teniseri u zadnjih 10 godina bilježe sjajne rezultate. No, i pored činjenice da entuzijasti ulažu velike napore da razviju ovaj sport, Hadžimešić smatra da Sarajevo nije teniski grad.

"U gradu je nedovoljan broj teniskih terena. Definitivno u Sarajevu nemamo infrastrukturu za trenažne procese, pogotovo u zimskom periodu. Tenis danas nije samo sezonski sport, treninzi i edukativni programi rade se tokom cijele godine. Teniski tereni nisu u rukama teniskih radnika i klubova već države, određenih institucija, opština, zbog čega svi koji rade u teniskom sportu moraju za svoj novac, poznanstva, veze da osiguraju prostor za rad. I pored takvih uslova naši igrači Mirza Bašić i Damir Džumhur svojevremeno su bili među top 10 juniora u svijetu. Njih niko nije podržao sistemski u njihovim razvojnim godinama. To su velika čuda. Nažalost, to još niko nije prepoznao", kazao je Hadžimešić, direktor Teniskog saveza Bosne i Hercegovine i vlasnik i trener Teniskog kluba Sporting.Emir Jesenković, predsjednik Teniskog saveza Kantona Sarajevo i trener TK Iskra Teen, smatra da tenis doživljava krizu u BiH.

"U ovoj sredini nikoga nije briga za tenis. Ovdje svi misle da se tenisom bave bogati ljudi, da treneri zarađuju silni novac i svi žele da što više izvuku korist od toga, pogotovo iznajmljivači terena. Mi kao klubovi trebali bismo da imamo igrališta na korištenje, jer ne razvijamo nešto komercijalno, već sport. Nemamo snage ni za kakve projekte, jer neće niko da nam pruži šansu da ih razvijemo", kazao je Jesenković.

Selektor Davis Cup reprezentacije BiH i trener Head Akademije Daver Vranić također smatra da je najveći problem teniskih uslova u Kantonu Sarajevo nadostatak zatvorenih terena.

"Ono što se napravi u ljetnom dijelu sezone izgubi kontinuitet u periodu od oktobra do aprila. Djeca dosta napreduju ljeti, postižu puno bolje rezultate, a u zimskom periodu obara im se intenzitet treninga", kaže Vranić.

Po njegovom mišljenju, infrastruktura je samo jedna u moru problema tenisa u Sarajevu. Drugi problem vidi u finansiranju, jer se za najtalentovaniju djecu teško obezbjeđuju sredstva za takmičarski tenis, zbog čega sav teret pada na njihove roditelje.

"Problem nije toliko veliki kada su djeca početnici. Međutim, problem je kod starijih generacija, kod kojih postoji potreba za povećanim intetenzitetom treninga. Znamo koliko je to skupo. Šteta što dosta djece koja imaju potencijal ne mogu pratiti te uslove. U drugim sportovima je drugačije, taj jaz se može prebroditi. Ali u tenisu, nažalost, nema sistema koji bi omogućio da se kontinuirano, barem djelimično finansiraju talentovovana djeca", kazao je Vranić, koji rješenje vidi u donešnju zakona o sportu, selektiranju djece koja spadaju u kategoriju vrhnskog sporta i njihovom finansiranju od institucija bez čije pomoći samo mali procenat ima šansu za vrhunske rezultate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: