U procesu oporavka
16

Džumhur: US Open sam igrao povrijeđen, žao mi je što ne mogu pomoći Davis Cup reprezentaciji

Piše: K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur kazao je na današnjoj konferenciji za medije da zbog povrede leđa neće putovati s Davis Cup reprezentacijom BiH u Japan, a rekao je da se u potpunosti želi fokusirati na oporavak, kako bi što spremniji dočekao kraj sezone.

Džumhur je rekao da su svi oni koji gledaju njegove mečeve i znaju kako igra mogli vidjeti da nije u potpunosti spreman, a što se tiče meča protiv Japana u Davis Cupu, bez obzira na to što on neće igrati, rekao je da naš tim nije bez šansi.

"Povreda leđa koju sam dobio u Americi, a koju sam vukao dva, dva i po mjeseca je razlog zašto ne idem u Japan. Zbog povrede sam bio pod upitnikom i za US Open, odlučio sam igrati jer je to prevelik turnir da bih se tek tako predao. Igrao sam na 30 posto svojih mogućnosti, a oni koji gledaju tenis i znaju kako igram mogli su vidjeti da to nije moja igra. Igrao sam 'bez servisa', teško sam se kretao i ljudi su to mogli vidjeti. Mislim da nismo bez šansi protiv Japana, rekao bih da su šanse trenutno 50:50, Mirza igra odlično u Davis Cupu, Brkić također, a i double je veoma bitan. Sigurno bih išao u Japan da nisam povrijeđen i mnogo mi je žao zbog toga", rekao je Džumhur.

Najbolji bh. teniser je rekao da finiš sezone želi dočekati u potpunosti spreman.

"Ovaj dio sezone je veoma bitan za mene, želim odbraniti titulu u St. Petersburgu, a u narednom periodu dat ću sve od sebe da se oporavim i da što spremniji dočekam finiš sezone. Još jednom kažem, žao mi je što ne mogu ići u Japan i igrati za BiH, a uz ovo trenutno stanje nisam dovoljno spreman da se suprotstavim japanskim teniserima koji će i bez Nishikorija biti vrlo nezgodan protivnik", kazao je Džumhur.

Na pitanje koja mu je sada najdraža podloga, odnosno na kojoj najbolje igra, Džumhur je rekao da je to tvrda, za razliku od prethodnih godina u kojima je najbolji bio na zemlji.

"U posljednje dvije-tri godine puno se toga promijenilo. Zemlja mi je uvijek bila najdraža podloga na kojoj igram jer sam tenis naučio igrati na njoj, ali u posljednje vrijeme prilagodio sam se tvrdoj podlozi i mogu reći da se sve to okrenulo i da su to uslovi koji mi sada najviše odgovaraju. Ove godine sam pokazao da znam igrati dobro na travi, neću reći da je zemlja sada najlošija, ali prema rezultatima iz ove godine to je tako", kazao je Džumhur.

Što se tiče povrede leđa Džuhmur je rekao da mnogi teniseri imaju problem s tom povredom i da ona nije ozbiljnije prirode.

"Puno igrača ima problema s povredom leđa zbog stalne promjene podloge. Često mijenjamo podlogu i sve to ostavlja traga, igramo na drugoj nadmorskoj visini, s drugim loptama, u drugačijim uvjetima i sve to utječe na zdravlje tenisera. Moram reći da je ova povreda prolazna i da nije ništa ozbiljno, a trebao bih početi trenirati od ponedjeljka. Najbitniji je moj osjećaj i ono kako se osjećam, posljednja tri mjeseca sam igrao u bolovima i želim finiš sezone dočekati što je moguće zdraviji", kazao je Džumhur.

Damir je nakon toga rekao da je svjestan kako je mogao osvojiti više bodova ove sezone, ali je podvukao da je ovo prva sezona u kojoj igra svaki Grand Slam i Masters, što ranije nije bio slučaj. Kako kaže, bitno je prvo da se navikne na takav tempo.

"Sigurno je da sam mogao osvojiti više poena i da sam mogao igrati bolje na nekim turnirima. Imao sam dobivene mečeve koje sam na kraju gubio, ali isto tako sam osvajao turnire tamo gdje sam imao faktički izgubljene utakmice. Svjestan sam da sam na nekim turnirima mogao i morao bolje, ali ne možete očekivati da uvijek imate sve ono što želite. Uvijek želim više i želim bolje, ali vjera u samog sebe je najbitnija stvar, ma šta drugi mislili", kazao je Džumhur koji je na kraju rekao da je Novak Đoković prema njegovom mišljenju favorit za osvajanje US Opena.

"Što se tiče US Opena, mislim da je Novak ušao u svoj ritam i sada melje protivnike igrom uz koju je bio najbolji na svijetu. Tenis je čudan sport, kada ne igraš najbolje možeš ostvariti najbolje rezultate, a kada si najbolji, moguće je da izgubiš", rekao je za kraj Džumhur koji se zahvalio svojim sponzorima BH Telecomu, Hifi i Klasu na podršci koju mu bezuvjetno pružaju, kao i hotelu Malak u kojem je održana konferencija za medije.