Tenis
21

Džumhur: U narednoj godini više nastupa na ATP turnirima

FENA
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Najbolje rangirani bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur danas je u Sarajevu, uoči odlaska na Australian Open, govorio o planovima za novu takmičarsku sezonu te se osvrnuo na rezultate koje je postigao u tekućoj godini.

Istakao je da je 2014. godina, kad se sve rezimira, bila uspješna, pogotovo kraj godine, a da u 2015. ulazi sa 109. mjesta i 526 ATP poena.

Sezonu koja počinje 5. januara otvara u Chennaiju na ATP turniru iz kategorije 250.

Poslije toga slijedi put u Australiju i nastup na Australian Openu gdje je u ovoj godini ostvario zapažen rezultat i plasman u treće kolo.

Podsjetio je da je trenutno i dalje ispod granice ulaska u glavni turnir, ali da će opet kroz kvalifikacije imati priliku za plasman u glavni žrijeb.

Pauzu u teniskoj sezoni iskoristio je da se pripremi za 2015. godinu u kojoj će mu fokus biti usmjeren na igranje više ATP turnira u odnosu na Challengere. Pripreme je završio u Osijeku.

"Radio sam tri sedmice intenzivno i nadam se da će to biti dobra priprema za dva nastupa, jedan u Indiji i drugi u Australiji. Početak godine je uvijek najbitniji, zbog toga sam se potrudio i nadam se da će rezultirati uspjehom", rekao je Džumhur.

Nakon Australije sezonu će nastaviti nastupom na zagrebačkom ATP turniru.

Osim toga očekuje ga nastup za Davis Cup reprezentaciju BiH koja u martu 2015. godine gostuje u Zimbabveu u prvom kolu II grupe Euroafričke sezone.

Damirov trener Nerfid Džumhur podsjetio je na 2014. godinu i na ostvarene rezultate, istaknuvši da je, uprkos određenim padovima, bila uspješna.

Podsjetio je na veliki uspjeh mladog bh. tenisera u Australiji kada je došao do trećeg kola i meča protiv Tomasa Berdycha.

Bio je to njegov prvi meč protiv tenisera iz top deset, a poražen je sa 6:4, 6:2, 6:2.

Na Roland Garrosu je prošao kroz kvalifikacije u glavni turnir, ali je u 1. kolu izgubio od Feliciana Lopeza, tada 27. reketa svijeta, sa 6:3, 7:6 (8), 6:3.

Na Challenger turnirima Džumhur je u ovoj sezoni ostvario 26 pobjeda i 15 poraza, osvojivši tri titule i to u Mersinu (Turska), Aradu (Rumunija) i San Benedettu (Italija).