Tenis
444

Damir Džumhur za Klix.ba: Do kraja godine se nadam plasmanu među 60 najboljih tenisera svijeta

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur u intervjuu za portal Klix.ba nakon ulaska među 100 najboljih tenisera govori o historijskom uspjehu, svojim planovima u ovoj godini, tunirima koje će igrati, ciljevima koje je sebi zacrtao, nemaru države prema bh. sportu...

Sredinom oktobra prošle godine Džumhur je bio na pragu ulaska među 100 najboljih tenisera. Na ATP listi 13. 10. 2014. je bio 101. teniser svijeta. Sedmicu kasnije bio je na 102. poziciji, da bi se krajem oktobra ponovo vratio na 101. poziciju.

"Drugi dio sezone u prošloj godini bio sam na toj granici ulaska u top 100 tenisera, što sam zaista i želio. Sam sam sebi stvorio taj pritisak i to nije išlo tako lako. Ali evo, sada kada sam se puno manje nadao ulasku među 100 tenisera, to sam ostvario i sada sam 87. na ATP listi", kaže Džumhur.

Damir Džumhur u posjeti Klixu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Damir Džumhur u posjeti Klixu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Na Challenger turnire u Dominikanskoj Republici i Meksiku Džumhur je otišao kao 125. teniser svijeta. Međutim, pobjeda u prvom i finale u drugom turniru donijeli su mu mnogo bodova i historijsku poziciju za tenisera koji nastupa pod bh. zastavom.

"U Dominikanskoj Republici sam od prvog do posljednjeg meča igrao izvanredno. Najteži meč mi je bio protiv Čileanca Nicolasa Jarryja, koji je 1995. godište, a koji je već 190. na svijetu i za kojeg kažu da ima svijetlu budućnost", dodaje Džumhur.

Kako kaže, oduševila ga je atmosfera u Dominikanskoj Republici, gdje je publika bila izvanredna.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Veliki dio je bio na mojoj strani, bilo mi je posebno drago zbog toga. Privukao sam ih svojom dobrom igrom i rekao sam da ću i naredne godine doći na Challenger. Santo Domingo je jedno prelijepo mjesto i nadam se da ću tamo ponovo biti naredne godine", kaže Džumhur.

Nakon Dominikanske Republike, Džumhur je sa dobrim igrama nastavio i u Meksiku. Međutim, nakon drugog kola, osjećao je umor.

"Sve je to utjecalo da u finalu ne odigram najbolji meč, da ne budem na najvišem nivou. Ali mislim da mogu biti zadovoljan".

Kada je prošle godine govorio o planovima za 2015., Džumhur je kazao da će mu ulazak među 100 najboljih igrača biti jedan od glavnih ciljeva. Međutim, početak godine bio je izrazito težak za bh. tenisera.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Nadao sam se da ću direktno upasti na Australian Open. Na moju nesreću, to se nije desilo. Morao sam igrati kvalifikacije, što je bio ogroman pritisak. Igre nisu bile najbolje, ali osjećao sam se dobro. Sa dva turnira nakon tih kvalifikacija sam uzeo 150 poena i moram biti prezadovoljan početkom ove sezone", kaže Džumhur.

Ulaskom među 100 najboljih tenisera otvorila su mu se vrata mnogih glavnih ATP turnira koji donose bodove i sa manje pobjeda.

"Napravio sam plan i odabrao turnire za koje mislim da mogu dobro odigrati. Ukoliko forma bude približna onoj u protekle dvije sedmice, onda se mogu očekivati veoma dobri rezultati u narednom periodu. Volio bih da do kraja godine uđem među 60 najboljih tenisera. Mislim da je to realno", kaže Džumhur za portal Klix.ba.