Nogomet
27

Damir Džumhur za Klix.ba: Do kraja godine među 100 najboljih i učešće na Australian Openu

Piše: D. B.
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Bh. teniser Damir Džumhur odnedavno je na 101. mjestu ATP liste. S njim smo razgovarali o nedavno odigranim turnirima, njegovoj formi te ciljevima i očekivanjima u narednom periodu.

"Zadovoljan sam trenutnom pozicijom, ali znam da mogu napraviti i taj mali iskorak za ulazak među 100 igrača svijeta. To mi je cilj u narednom periodu i nadam se da ću uspjeti ostvariti ga do kraja ove godine", izjavio je Džumhur za portal Klix.ba.

Njega očekuju tri jača challengera.

"U narednom periodu ću odigrati tri turnira iz Challenger serije, koji su zaista jaki. Igrači koji će nastupiti na njima nalaze se između 70. i 150. mjesta, što ove challengere svrstava među najjače", rekao je BiH teniser.

Damirov cilj je do kraja godine biti među 100 tenisera svijeta.

"Nadam se da ću do kraja ove godine ući među 100. najboljih, ali mi je najbitnije da osiguram glavni turnir Australian Opena. Za to je potrebno da budem rangiran do 105. mjesta na ATP listi", kazao je Džumhur.

U narednoj sezoni će pokušati dodatno napredovati.

"Cilj mi je doći do glavnih ATP turnira i biti među 80 tenisera svijeta", izjavio je dvadesetdvogodišnji teniser.

Da bi uspio na tom putu, morat će, kako kaže, popraviti svoju formu.

"Trenutno nisam u najboljoj formi. Posljednja dva turnira sam odigralo nešto lošije, ali dobro treniram, naporno radim i trudim se da loše stvari ostavim iza sebe. Mislim da do posljednja tri turnira mogu podići formu i odigrati dobro, onako kako mogu", jasan je bio Džumhur.

Sebi je postavio visoke ciljevi i smatra da ih uz malo sreće može ostvariti.

"Do sad sam sve ciljeve ispunjavao i prije zadanog perioda i iskreno se nadam da mogu i ovaj put doći do tih ciljeva prije zadanog roka. Ako bude tako, onda je moguće očekivati dobri rezultati na ATP turnirima. Naravno, početak godine će biti jako bitan, igrat ću dosta više ATP turnira nego challengera, do aprila možda i samo ATP turnire. Sigurno će biti teže, ali ako to dobro odradim, ostatak godine će biti lakši", rekao je Damir.

Kao i ostali sportisti u BiH, Džumhur nema finansijsku podršku države.

"Nažalost, država nije previše uključena u sport u BiH, a pogotovo ne u tenis. Pomoći države nisam imao, ali je ova godina bila dobra za mene. Uspio sam osigurati finansije ponajviše zahvaljujući dobrim rezultatima na grand slamovima, ali i uz pomoć BH Telecoma, koji je moj glavni sponzor i koji me prati već dvije godine. Sarađivat ćemo i naredne godine, biće novih ugovora. Kada govorimo o finansijama, važno mi je da godinu počnem dobrim rezultatima u Australiji", završio je Džumhur.