Australian Open
339

Džumhur protiv teniskog giganta Nadala sutra traži najveću pobjedu karijere

Piše: O. T.
Džumhur drugi put izlazi na megdan velikom Nadalu. (Foto: EPA-EFE)
Džumhur drugi put izlazi na megdan velikom Nadalu. (Foto: EPA-EFE)
Najbolji teniser u historiji Bosne i Hercegovine protiv jednog od najboljih u historiji tenisa. Damir Džumhur ili Rafael Nadal. U Miamiju je Špancu presudila vrtoglavica, šta će presuditi u 3. kolu Australian Opena u Melbournu? Saznat ćemo nakon što Džumhur i Nadal okončaju svoj drugi međusobni meč koji počinje sutra u 9:00 sati.

"Žao mi je što je Nadal tada predao meč, jer sam osjećao da ga mogu dobiti. Obojica smo imali problema zbog velike temperature i veliko je što sam u takvoj situaciji izašao kao pobjednik", kazao je Džumhur u intervjuu za Klix.ba na koncu 2016. godine kada je sumirao svoj učinak i podjećao se na nezaboravni trijumf protiv Nadala u 2. kolu Mastersa u Miamiju. Tada je u trećem setu, pri rezultatu 3:0 za Džumhura, Nadal odustao zbog vrtoglavice, a rezultat u setovima glasio je 2:6, 6:4 i 3:0.

Nešto više od godinu dana kasnije, kao 30. teniser svijeta, što je bolje od onog što je najavio u tom intervjuu kada je kazao da "želi biti među prvih 50 na svijetu", Džumhur u vrelom Melbournu, na prvom Grand Slamu sezone, po drugi put u karijeri izlazi na megdan Rafaelu Nadalu, trenutno prvom teniseru svijeta i zauvijek jednom od najboljih u historiji ovog sporta.

Nadal je od meča u Miamiju do danas osvojio dva Grand Slam naslova (Roland Garros i US Open), dva Mastersa (Madrid i Monte Carlo) te dva ATP 500 turnira (Peking i Barcelona) te se u avgustu prošle godine, nakon više od tri godine čekanja, ponovo vratio na prvo mjesto ATP rang-liste, što mu je ukupno četvrti put u karijeri da zauzme tu poziciju.

Španski teniser je, dakle, od odustajanja u Miamiju krenuo u novi pohod na najveće trofeje i na dominaciju, a rezultati kazuju da sve ide po planu.

Na svu sreću, i Džumhur je od Miamija zabilježio uzlet te stigao do dva naslova na ATP 250 turnirima, što su njegova prva dva naslova uopće na ATP tunirima. Usput, Džumhur je stigao do renkinga karijere što je 30. mjesto.

Oba tenisera su u novu sezonu ušla s velikim očekivanjima, a motiv im budi 2017. godina koju pamte po dobrom. Nema potrebe govoriti ko je favorit pred ovaj meč, jer Nadal u ovom trenutku epitet favorita možda ne bi imao samo protiv Rogera Federera, ali bez obzira na to, možemo očekivati veliki otpor našeg najboljeg tenisera.

No, kako Džumhur može srušiti Nadala? Na koji način?

Vratimo se na njihov jedini međusobni meč. Nakon pobjede u Miamiju, jedan od najpoznatijih sportskih komentatora na ovim prostorima i vjerovatno najpoznatniji kada je riječ o tenisu Nebojša Višković, koji radi za Sport Klub, još tada je najavio da će Džumhur ući među najboljih 30 tenisera svijeta, a pobjedu protiv Nadala nije pripisivao odustajanju Španca, nego sjajnoj Damirovoj igri.

"Damirovu pobjedu nikako ne možemo svesti na Nadalovu predaju, jer je Džumhur odigrao fenomenalno. Vjerujem da je ovo samo početak svega onoga što će on pokazati. Protiv Nadala je bio najbolji kada je, umjesto da parira Nadalovom tempu što niko ne može, počeo da se 'igra' tenisa. Protiv Nadala morate biti maštoviti i kreativni, te rasterećeni, a Damir je to pokazao i poremetio je Nadalov ritam", kazao je tada u razgovoru za Klix.ba Višković.

Upravo u tim riječima možemo tražiti i odogovor na pitanje kako Džumhur može srušiti Nadala u sutrašnjem meču, a odgovor je vic, igra, kreativnost i uživanje u tenisu. I Džumhur je toga svjestan.

"Ne želim u meč ući s bijelom zastavicom. Želim uživati i pokušati nešto napraviti", kazao je nakon pobjede nad Johnom Millmanom u 2. kolu.

Džumhur je do 3. kola stigao nakon pobjeda nad Paolom Lorenzijem (44. ATP) i Millmanom (122. ATP), dok je Nadal bio bolji od Victora Estrelle (79. ATP) i Leonarda Mayera (52. ATP).

Pored dva meča u singlu, bitno je podsjetiti da je Džumhur jučer nastupio i u dublu gdje je u paru sa srbijanskim teniserom Dušanom Lajovićem upisao poraz.

Ukoliko slavi protiv Nadala, Džumhur će upisati svoju najveću pobjedu karijere, jer bio bi to trijumf protiv tenisera koji zauzima prvo mjesto na ATP rang-listi, a ujedno bi time naš teniser ostvario i svoj najbolji rezultat na svim Grand Slam turnirima.

Pobjednik ovog meča igrat će protiv pobjednika u sudaru Diega Schwartzmana (26. ATP) i Alexandra Dolgopolova (37. ATP) koji je na rasporedu sutra rano ujutro.

Meč između Džumhura i Nadala igrat će se na Margaret Court Areni u Melbournu, a ne na Rod Laver Areni, centralnom terenu prvog Grand Slam turnira u sezoni. Prijenos meča možete pratiti na kanalu Eurosport 2.