Tenis
248

Nebojša Višković, komentator Sport kluba: Damir sigurno može u top 30 igrača svijeta

Piše: O. T.
Nebojša Višković
Nebojša Višković
Uspjeh Damira Džumhura (23) na prestižnom ATP turniru u Miamiju, gdje je naš teniser stigao do osmine finala iza sebe ostaviviši Leonarda Mayera, Mihaila Kukuškina i velikog Rafaela Nadala, ostavio je dubok trag na bh. javnost. O kolikom se uspjehu radi i koji su Damirovi dometi pričali samo sa popularnim teniskim komentatorom sa Sport kluba Nebojšom Viškovićem.

Višković je očekivao još prije Miamija da Damir pokaže kapacitete kojima raspolaže, ali nije bilo rezultata koji su izazivali ogromnu pažnju. Možemo tek izdvojiti trijumf nad Britancem Kyleom Edmundom u prvoj rundi Australian Opena. A onda je nastupio Miami.

"Svi možemo biti zadovoljni Damirovim izdanjem. Ja sam očekivao da će još ranije krenuti sa boljim partijama s obzirom na kapacitete koje ima. Ali, nema veze. Bitno je da se to desilo na ovako jednom velikom turniru i da je cijelom svijetu pokazao svoj kapacitet. Mislim da mu je upravo trebala jedna pobjeda kao ona protiv Nadala čime je postalo jasno da može pobijediti velike igrače što je pokazao i protiv Kukuškina. Protiv Raonića je već došlo do umora. Istina, malo je loše i taktički odigrao, ali ovo je velika škola za njega", kazao je Višković na početku razgovora za Klix.ba.

"Damirovo samopouzdanje je ključ, to mi je i sam priznao"

Naš sagovornik smatra da se Damirov prolazak Nadala ne smije svesti na Nadalovu predaju meča, jer je Damir odigrao fenomenalno.

"Nadal je rekao da se počeo loše osjećati tek u trećem setu tako da je drugi odigrao na visokom nivou, dok je Damir imao problema na kraju prvog seta. Damirovu pobjedu nikako ne možemo svesti na Nadalovu predaju, jer je Džumhur odigrao fenomenalno. Vjerujem da je ovo samo početak svega onoga što će on pokazati. Protiv Nadala je bio najbolji kada je, umjesto da parira Nadalovom tempu što niko ne može, počeo da se 'igra' tenisa. Protiv Nadala morate biti maštoviti i kreativni, te rasterećeni, a Damir je to pokazao i poremetio je Nadalov ritam", pojašnjava Višković.

Govoreći o dometima našeg najboljeg tenisera, Višković je siguran da Džumhur ima sve predispozicije da se nađe među najboljih 30 tenisera svijeta. Trenutno je 94. igrač svijeta.

"Siguran sam da može ući među najboljih 30 tenisera svijeta. Kada već dođete tu, onda je nezahvalno više prognozirati. Definitivno nije limitiran igrač. On može napraviti veliki rezultat, ali od njegove glave mnogo toga zavisi. Samopouzdanje je jako bitno kod njega, a i on sam mi je rekao prije dva mjeseca da pokušava popraviti se na psihološkom stanju, jer je to njegov najveći problem. A to se liječi pobjedama i dobrim rezultatima. Kada krene pobjeđivati, to ide po inerciji. Nadam se da neće brzo stati kada uđe u seriju dobrih rezultata", kazao je komentator kojeg mnogi na ovim prostorima smatraju ekspertom za tenis.

Đoković je na putu da postane najveći svih vremena

Interesantna je činjenica da Džumhur rijetko igra meč u kojem je protivnik niži od njega. Damir (visok 1,75 cm) je obično taj koji "odozdo" gleda lika s kojim će prebacivati lopticu preko mreže. Višković konstatuje da je to jednim dijelom hendikep, ali i da ima svoje prednosti.

"Da se ne lažemo, to jeste vrsta hendikepa, pogotovo kod servisa. Igrači koji nemaju visinu za tenis, imaju problema, jer tenis sve više zahtjeva visinu. Imali smo Andrea Agassija koji je bio otprilike Damirove visine, a osvojio je sve što se moglo osvojiti, ali u njegovo vrijeme tenis nije bio na ovom nivou. Istina, on je jedan u milion kada su te stvari u pitanju. Međutim, ta niža visina može pomoći kod kretanja i baznih udaraca, može biti dobra stvar. Damir je naučio na šljaci i bez obzira koliko pokušavao preorijentisati se na beton, šljaka ostaje njegova najjača pozicija, jer na njoj servis igra najmanju ulogu", zaključuje Višković.

Nezaobilazna tema je najbolji teniser svijeta Novak Đoković (28) iz Srbije koji je na putu da postane najveći teniser u historiji tenisa. Višković naglašava da mu je u tome ključno osvajanje još sedam trofeja sa Grand Slam turnira uključujući barem jedan Roland Garros, jedini Grand Slam koji mu nedostaje. Đoković je do sada 11 puta osvajao Grand Slam turnire, a na vrhu te liste je Roger Federer (34) sa 17 naslova.

"Novak ima nevjerovatnu šansu da ostane upamćen kao najveći svih vremena. Ali, za to treba ispuniti nekoliko zadataka, a to je prije svega osvajanje Roland Garrosa. Bez toga, on nikada neće biti svrstan u tu kategoriju. I druga stvar, broj osvojenih Grand Slamova koji se po toj nekoj hijerarhiji smatraju važnijim od osvojenih trofeja ukupno. Zato Jimmyja Connorsa ne svrstavaju u najuži krug najvećih ikada iako je osvojio najviše trofeja u historiji tenisa. Novaka sigurno uzbuđuje činjenica da bi mogao realno postati najuspješniji svih vremena, jer ako osvoji još sedam Grand Slamova u naredne dvije-tri godine i ako barem jedan od tih Grand Slamova bude Roland Garros, onda će brojke govoriti same za sebe", kazao je za kraj Višković.