Tenis
286

Džumhur pred turnir u Istanbulu: Volio bih igrati protiv Federera

Piše: E. S. H.
Damir Džumhur (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Damir Džumhur (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur će nastupiti na TEB BNP Paribas Istanbul Openu. To će biti prvi ATP World Tour događaj u Turskoj, a igrat će se od 27. aprila do 3. maja ove godine.

TEB BNP Paribas Istanbul Open će se održati u spektakularnom kompleksu Koza World of Sports, koji je promoviran kao najveća teniska akademija na svijetu.

"Nakon turnira u Istanbulu igram dva Challengera. Imat ću sedmicu pauze do Roland Garrosa gdje zaista želim napraviti dobar rezultat. Pokušat ću tempirati formu za Pariz i nadam se da ću uspjeti napraviti dobar rezultat", rekao je Damir Džumhur na konferenciji za medije na kojoj je analizirao i dosadašnji tok sezone.

Rekao je da je do sada uspio uraditi ono što je želio, a to je da osigura glavni turnir Roland Garrosa i Wimbledona.

"U proteklih sedam sedmica, koliko sam igrao bez prestanka, mislim da sam napravio dosta dobre rezultate. Prije svega tu je Davis Cup reprezentacija gdje smo prošli prvo kolo, zatim sam se prvi put plasirao na jedan od glavnih turnira iz Masters serije. Poslije toga sam odigrao polufinale ATP-a u Casablanci. Sve u svemu sam veoma zadovoljan igrama", kazao je Džumhur.

Ostvario je cilj prije Australije da bude u 100 najboljih tenisera svijeta, a njegov cilj do kraja ove sezone je top 60.

"Nadam se da ću uspjeti u tome. Razlika je bodovno velika između 85. i 60. mjesta, ali dobrim igrama se sve može ostvariti", rekao je bh. teniser.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Džumhurov najdraži turnir je Roland Garros, jedini Grand Slam turnir koji se igra na zemljanoj površini gdje je igrao veoma dobro i misli da može ostvariti bolje rezultate nego na Wimbeldonu.

"Puno toga zavisi od žrijeba, ako igrate sa nekim od top 10 igrača svijeta, onda ne možete očekivati puno. Wimbeldone je dobra šansa za bodove, jer ima puno igrača koji ne vole igrati na travi i dođu samo da uzmu novac. Nadam se da će žrijeb biti povoljan za mene, ali ove godine sam najviše fokusiran na Roland Garros", izjavio je Džumhur.

Osvrnuo se još jednom na turnir u Istanbulu i napomenuo da je jak kada je riječ o nosiocima, ali da su igrači poslije nosioca pobjedivi.

"Prva dva nosioca će biti Roger Federer i Grigor Dimitrov. Cilj je izbjeći ih u prva dva kola, a svi ostali su pobjedivi i nadam se da bi mogao napraviti dobar rezultat kao u Casablanci", zaključio je Damir.

Ipak, Džumhur kaže da bi bilo lijepo igrati protiv Federera, ali ne u prva dva kola. Ukoliko se žrijeb otvori, postoji šansa da u četvrtfinalu odigra sa Federerom ili Dmitrovom, što bi bilo veoma važno za njega i njegovu karijeru.

Najavljena je i mogućnost da Damir zaigra na Olimpijskim igrama gdje će nastupiti kao jedan od dva predstavnika naše zemlje. To zavisi od rankinga koji ostvari do kraja sezone.