Pete Sampras
0

"Djeca Federeru neće biti kočnica"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji svjetski teniser današnjice Roger Federer (27) postao je 23. jula ponosni otac blizanki, Myle Rose i Charlene Rive.

Bivši najbolji svjetski igrač, a danas penzionisani Pete Sampras, smatra da činjenica da je Federer postao otac neće imati negativan utjecaj po njegovu karijeru.

  • Ne vidim Rogera kako mijenja pelene u 4 sata ujutro. Mislim da to neće utjecati na njegovu karijeru. Svakako je rođenje djece nešto što mijenja život, ali on je fokusiran na tenis, a imat će pomoć i od žene i roditelja - rekao je Sampras, koji je i sam otac dvoje djece.

Federer je otac postao 23 dana nakon što je osvojio svoj rekordni 15. Grand Slam naslov pobjedom nad Andyjem Roddickom 3-2 u setovima u finalu Wimbledona, čime je premašio dotadašnji rekord po broju osvojenih Grand Slamova koji je dijelio sa Samprasom.

  • Ja sam zadovoljan sa 14 koje sam ja osvojio i zadivljen sam onime što je Roger uspio napraviti - dodao je bivši američki igrač, te je potom upitan i žali li što je okončao karijeru u dobi od 32 godine iako je još mogao igrati.

  • Bio sam sretan kada sam prestao. Želio sam srušiti Emersonov rekord (od 12 osvojenih Grand Slamova) i to sam napravio. Tada sam osvojio US Open i bio sam gotov. Emocionalno sam se ispraznio. Tada sam se osjećao da sam postavio rekord koji niko neće moći srušiti. Malo ko je znao da će doći Federer i prestići me za osam godina. Njegov cilj je bio dostići me, osvojiti 14 Grand Slamova, a sada ih ima 15 i osvojit će ih još nekoliko.

Na kraju je Sampras i odabrao najboljeg tenisera svih vremena.

  • Teško je to reći jer je svaka generacija imala svog kandidata. U šezdesetima je to bio Laver, Borg u sedamdesetima i osamdesetima, ja u devedesetima i Roger danas. Najveći svih vremena? Iako je to teško reći, rekao bih da je to Roger.

  • Mislim li da bih mogao pobijediti Rogera u svojim najboljim danima? Nema razloga zašto ne bih. Ne kažem to jer sam umišljen, već se samo tako osjećam.