Tenis
1

Delić: Očekujem pobjedu protiv Grčke

FENA
Amer Delić (Foto: AFP)
Amer Delić (Foto: AFP)
Selektor teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine Amer Delić vjeruje da njegovi igrači mogu slaviti pobjedu nad Grčkom i izboriti plasman u drugo kolo II grupe Euro-afričke zone Davis Cupa.

BiH u Sarajevu od 31. januara do 2. februara dočekuje Grčku, a Delić smatra da bh. teniseri, uz podšku publike, mogu dobro započeti godinu kada su u pitanju reprezentativni nastupi.

"Grci su prošle sezone izborili plasman u Drugu grupu, sigurno zasluženo. No, smatram da naš tim ima malo više iskustva, proveli smo više vremena u Drugoj grupi a imali smo i šansi da se probijemo u Prvu. Igramo kod kuće na podlozi na koju smo navikli. Uz pomoć publike šanse su nam jako dobre i nadam se da ćemo proći prvo kolo", kazao je Delić za Agenciju Fena.

Početak priprema za meč je u ponedjeljak, a Delić iz SAD-a u Sarajevu dolazi dan ranije.

On je danas objavio i spisak igrača, koji predvodi prvi reket BiH Damir Džumhur, a nakon dugo vremena dres sa državnim grbom trebao bi obući Mirza Bašić.

"Definitivno očekujem da Mirza zaigra. On je trenutno na turniru u Njemačkoj i nadam se da će sve biti u redu", kazao je Delić.

Još jednom je potcrtao važnost uspjeha Damira Džumhura na turniru u Melbourne za teniski sport u BiH uopće.

"Damir je napravio veliku stvar ne samo za sebe nego i za cijeli tim, kao i za tenis u BiH uopće, muški i ženski. To je dokaz da igrači iz BiH mogu ostvarivati dobre rezultate na svjetskoj sceni. Ovaj njegov rezultat treba biti motiv za sve igrače", kazao je.

Očekuje da BiH, na krilima dobrih nastupa bh. tenisera može ove godine napraviti iskorak u Davis Cupu i plasirati se u Prvu grupu.

"Kao prvo, sve zavisi od zdravlja, a druga stvar je naša igra. Velika je stvar započeti godinu kao što su počeli Damir i Mirza, a nadam se da će i ostali naši igrači imati dobre rezultate. Momentum također može biti velika stvar. Vjerujem da smo dosta naučili iz dosadašnjih mečeva i nadam se da ćemo se uspjeti ove godine probiti u Prvu grupu", zaključio je selektor bh. tima u razgovoru za Fenu.

Osim Džumhura i Bašića, na spisku za meč sa Grčkom su još Aldin Šetkić i Tomislav Brkić.