Tenis
0

Delić: Nadam se da će Džumhur, Bašić, Šetkić i Brkić naučiti nešto od mene

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Amer Delić, selektor Davis Cup reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Polovinom decembra prošle godine Teniski savez Bosne i Hercegovine imenovao je proslavljenog bh. tenisera i reprezentativca Amera Delića na mjesto selektora Davis Cup reprezentacije. Za nekoliko dana, 31-godišnji Tuzlak imat će svoj debi na selektorskoj klupi u meču protiv Grčke u okviru prvog kola druge grupe euro-afričke zone.

Delić se od aktivnog igranja tenisa oprostio sredinom 2012. godine nakon povrede u kvalifikacijama za turnir Queens u Londonu. Odlučio je okušati se u trenerskim vodama te je svoj prvi angažman imao kao trener-asistent na Univerzitetu Florida.

"Bio je to šok za mene jer je značilo da moram ostaviti reket. Ali, bilo je i vrijeme da se ode", kaže Delić koji je kao teniser za bh. reprezentaciju odigrao 17 mečeva u kojima je 11 puta pobjeđivao dok je šest puta poražen.

"Bilo je kratko, ali slatko. Imam odlična sjećanja na igre za BiH i mnogo mi znače. U tim mečevima davao sam sve od sebe i koliko-toliko sam pomogao na terenu. Došlo je vrijeme da sada pomognem sa klupe i ovu ulogu sam preuzeo bez prevelikog razmišljanja", dodaje nekada 60. teniser svijeta.

Kako kaže, njegov cilj je da mladi teniseri poput Bašića, Šetkića, Džumhura i Brkića nauče na njegovim greškama.

"Nadam se da će naučiti nešto od mene. Znam ih sve odlično i između mene i njih postoji respekt. Ovo je naš zajednički novi početak uz pozitivnu energiju i timski rad", kaže selektor Davis Cup reprezentacije BiH čiji je pomoćnik Aljoša Pirić.

Dodaje da uspjeh Džumhura na Australian Openu treba iskoristiti i prenijeti ga dalje na mlade tenisere.

"Taj momentum je jaka stvar. Kod kuće smo, igramo pred našom publikom i vjerujem da imamo jako dobru šansu da prođemo. Podloga na kojoj igramo je jako brza i svaki teniser koji ima jak servis ima i veliku šansu da pobijedi. Na ovoj podlozi se teško kretati i reternirati i na njoj niko neće igrati odličan tenis. Možda baš zbog ovoga Džumhur neće lako pobjeđivati ovdje, ali samopouzdanje koje je stekao u Australiji je velika stvar", kaže Delić.

Njegova želja je da se tenis u BiH digne na jedan viši nivo i da u skorije vrijeme dobijemo nekog novog Džumhura, Šetkića, Brkića ili Bašića.

"Nadam se da poput nogometa i košarke i mi možemo doprinijeti nekoj pozitivnoj atmosferi u BiH", dodao je on.

Što se mečeva protiv Grčke tiče, Delić vjeruje da je BiH favorit, ali ne potcjenjuje protivnika.

"Moj cilj je da pripremim momke koliko god mogu i da ne bude iznenađenja. Želimo u prvu grupu, da igramo na većim terenima i protiv boljih igrača", dodao je selektor Amer Delić.

Davis Cup reprezentacija BiH će u četvrtak igrati mečeve protiv Grčke u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu. Raspored utakmica kao i satnica bit će poznati u četvrtak nakon žrijeba.