Tenis
9

Britanska nada ili kanadski div: Murray i Raonić u finalu Wimbledona

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U finalu 130. izdanja čuvenog Wimbledona, trećeg Grand Slama sezone, sastaju se Andy Murray iz Velike Britanije i Miloš Raonić iz Kanade.

"Zemlja je trenutno u poprilično jadnom stanju. Trebamo novog premijera, novog selektora Engleske, novog voditelja Top Geara, Vels je ispao s Eura... Kako je osjećati se kao posljednja nada nacije?", bilo je pitanje koje je pomalo začuđeno slušao umorni Andy Murray nakon što je u maratonskom četvrtfinalu poslijed skoro četiri sata igre izbacio Jo-Wilfrieada Tsongu sa 3:2 u setovima.

Murray nije želio prihvatiti takvu etiketu, ali pitanje pokazuje da Velika Britanija polaže ogromne nade u Andyja Murrayja koji traga za svojim drugim naslovom Wimbledona u karijeri. Prvi naslov osvojio je prije tri godine kada je pobjedom nad Novakom Đokovićem u finalu postao prvi Britanac koji je osvojio Wimbledon nakon 77 godina.

Za 29-godišnjeg Murrayja će ovo biti 11. finale Grand Slama, a do sada je čak osam puta bio poražen u finalu. Pored spomenutog Wimbledona osvojio je i US Open 2012. godine. Iako nema dobar učinak u finalima, Murray barem ima veliko iskustvo u takvim mečevima za razliku od 25-godišnjeg Raonića kojem će ovo biti prvo Grand Slam finale.

Raonić ima priliku postati prvim Kanađaninom sa osvojenim Grand Slam naslovom i ovaj 1,96 metara visoki i 98 kilograma teški teniser ima mnogo motiva u ovom okršaju. Naime, pored činjenica da je ovo za njega prvo finale nekog Grand Slam turnira i da ima šansu ispisati historiju kanadskog tenisa, on ima šansu postati i teniser koji je nakon 2002. godine i titule Llaytona Hewita uspio zaustaviti dominaciju "velike četvrorke" (Nadal, Federer, Murray, Đoković) na Wimbledonu.

Murray je na putu do finala pobijedio Liama Broadyja, Yen-Hsuna Lua, Johna Milmana, Nicka Kyrgiosa, Jo-Wilfrieda Tsongu i Tomasa Berdycha, a Raonić je izbacio Pabla Carreno-Bustu, Andreasa Seppija, Jacka Socka, Davida Goffina, Sam Querreyja i Rogera Federera.

Finale Wimbledona:

Andy Murray (2. ATP) - Miloš Raonić (7. ATP) /15:00 sati/