Tenis
119

ATP Moskva: Džumhur u prvom kolu nakon velikog preokreta savladao Hačanova

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Damir Džumhur je nakon velikog preokreta prošao u drugo kolo ATP 250 turnira koji se igra u Moskvi.

Naš najbolji teniser, koji zauzima 95. mjesto na ATP listi, je savladao domaćeg takmičara Karena Hačanova (ATP 58) sa 2:1 u setovima nakon dva sata i 16 minuta igre.

U prvom setu viđena je samo jedna prilika za break i to u šestom gemu, a iskoristio je 20-godišnji Moskovljanin i rutinski priveo prvi set rezultatom 6:3 nakon 29 minuta.

U prvom gemu drugog seta Hačanov je imao dvije break lopte, a nakon skoro pet minuta igre Damir je ipak uspio povesti sa 1:0. U drugom gemu Džumhur je došao do svoje prve break lopte u meču, ali je nije iskoristio i Rus je izjednačio na 1:1.

Hačanov, najveći ruski talenat, je iskoristio drugu break loptu u devetom gemu, te je poveo sa 5:4 i servirao je za meč.

Damir je potom imao dvije vezane break lopte, te je iskoristio prvu i poravnao na 5:5. No, odmah je u naradnom gemu Rus napravio novi break i servirao je ponovo za meč.

U 12. gemu ponovio se prethodni Hačanovov servis-gem i Džumhur je ponovo uzvratio breakom i odveo drugi set u tie-break.

Džumhur je odmah izgubio svoj servis i Hačanov je ekspresno poveo sa 3:0. Kada je Damir na svoj servis izgubio i naredni poen, činilo se da će Rus bez problema slaviti, ali je Damir potom uvezao dva mini-breaka i došao do 4:4, no ponovo je Hačanov napravio mini-break i dobio je dva servisa za meč. Ipak, Džumhur se ponovo vratio u igru, napravio dva mini-breaka i osvojio drugi set rezultatom 7:6(5) nakon sat i dvije minute igre.

Hačanov je odmah u drugom gemu trećeg seta napravio break iskoristivši drugu vezanu break loptu i nakon svog servisa poveo je sa 3:0.

Damir je u četvrtom gemu bio suočen sa break loptom nakon što je skandalozno sudija dodijelio poen na 30:30 ruskom teniseru. Hačanov je bekhendom gađao samu servis-liniju Džumhurovog polja, linijski sudija je uzviknuo "aut!", a glavni sudija je tu odluku ispravio dok je istovremeno Džumhur izbacio lopticu u aut.

Damir je zatražio challenge i nakon što je ustanovljeno da je loptica zakačila liniju, sudija je dodijelio poen Hačanovu. Damir je tražio obrazloženje, a sudija j rekao da je Damir zvao aut?! Postavlja se logično pitanje: ako je Damir zvao aut, zašto je glavni sudija uzviknuo "correction"? Džumhura nije to pokolebalo i osvojio je svoj servis-gem za 3:1.

Hačanov je potom bez problema osvojio svoj servis-gem za 4:1, a isti scenarij je viđen na Damirov servis za 4:2. Džumhur je potom iskoristio break loptu u sedmom gemu i došao do 4:3, a potom na svoj servis i do 4:4. U narednom gemu Hačanov je napravio duplu servis-grešku na Džumhurovu break loptu, te je naš najbolji teniser dobio priliku da servira za meč.

Džumhur je iskoristio treću meč-loptu na svoj servis i slavio sa 6:4 nakon 44 minute igre.

U drugom kolu Džumhur će igrati protiv španskog tenisera Pabla Carreno-Buste.