|

Stipendije od 800 dolara mjesečno za 10 sportista iz BiH

Stipendije od 800 dolara mjesečno za 10 sportista iz BiH
118
Klix.ba
16.11.2012. u 10:09
9
komentara
118

dijeljenja
Stipendije od 800 dolara mjesečno za 10 sportista iz BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon detaljne analize i konsultovanja sa internacionalnim federacijama, Olimpijska solidarnost je odlučila da dodijeli 10 stipendija sportistima iz BiH, potencijalnim kandidatima za učešće na Olimpijskim igrama u Sočiju 2012. godine.
Stipendije će biti operativne od 01.11.2012. godine do početka Olimpijskih igara, a dodijeljene su nakon što je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine aplicirao za projekt Olimpijske solidarnosti MOK-a "Stipendije Sochi 2014".

Svaki stipendista će primati mjesečni iznos od 800 američkih dolara, kao i dodatnih 3.000 dolara jednokratno na ime troškova putovanja za kvalifikaciona takmičenja.

Ukupna svota koju je Olimpijski komitet BiH putem Olimpijske solidarnosti MOK-a osigurao za stipendiste za Pripreme na OI Sochi 2014. iznosi 242.400 KM, navode u ovom komitetu.

Olimpijska stipendija će biti dodijeljena sljedećim sportistima: Igor Laikert - alpsko skijanje, Žana Novaković - alpsko skijanje, Marko Rudić - alpsko skijanje, Tanja Karišik - biatlon i skijaško trčanje, Nemanja Košarac - biatlon, Haris Bešlić - sankanje, Mladen Plakalović - skijaško trčanje, Stefan Lopatić - biatlon, Amira Halilović - alpsko skijanje i Faris Biogradilić - snowboarding.

Olimpijski komitet BiH ovim putem apeluje na nadležna državna i entitetska sportska ministarstva, kao i na saveze i lokalnu zajednicu, da finansijski pomognu pripreme naših najboljih sportista kako bi ostvarili što bolji rezultat i na dostojanstven način predstavljali Bosnu i Hercegovinu, istaknuto je u saopćenju za javnost Olimpijskog komiteta BiH.

Podsjetimo, Izvršni komitet Olimpijskog komiteta BiH u martu 2010. jednoglasno je donio odluku o suspenziji Plakalovića i Košarca zbog veličanja haških optuženika Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja. Tada je to nazvano velikom pobjedom sporta nad politikom i nacionalizmom u našoj zemlji, a samo nekoliko mjeseci poslije, u julu 2010., Nemanja Košarac se našao na listi Ministarstva civilnih poslova BiH, zajedno sa još devet bh. sportista koji su stekli pravo na mjesečnu naknadu u trajanju od četiri godine.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...