sport
52

Fazlagić: Novac je ključ za uspjehe bh. reprezentativaca

FENA
Said Fazlagić (Foto: Klix.ba)
Said Fazlagić (Foto: Klix.ba)
Bosnu i Hercegovinu će na zimskom evropskom olimpijskom festivalu mladih (WEYOF), od 17. do 22. februara u Brašovu (Rumunija), predstavljati troje sportista.

U Rumuniju će putovati skijaš Marko Šljivić, Lejla Šehić (umjetničko klizanje) i Lamija Avdić (brzo klizanje), kao i treneri Ademir Hasečić (skijanje) i Nihad Bašić (klizanje) te šef misije Said Fazlagić.

Delegacija BiH na put će krenuti 16. februara.

"Putujemo kombi vozilom Olimpijskog komiteta, tamo ćemo boraviti sedam dana, a vraćamo se dan nakon zatvaranja, u subotu 23. februara", kazao je za Agenciju FENA generalni sekretak OKBiH i vođa misije Said Fazlagić, dodajući da se od troje bh. takmičara najviše očekuje od Šljivića.

"Marko Šljivić drugi put učestvuje na EYOF-u, sada je u svojoj starosnoj kategoriji te se od njega očekuje značajniji rezultat. Kada su u pitanju nastupi u brzom i umjetničkom klizanju, očekujemo pristojne rezultate", dodao je.

Olimpijski komitet BiH u ovoj godini očekuju još dva takmičenja, mediteranske igre i ljetni olimpijski festival mladih.

Na prošlim mediteranskim igrama delegacija iz BiH brojala je 150 članova, ali, po Fazlagićevim riječima, ovaj put se očekuje mnogo manji broj zbog teške finansijske situacije.

"Sada ćemo morati pooštriti kriterije tako da ćemo voditi učesnike od kojih možemo očekivati dobre rezultate, odnosno da maksimalno iskoristimo novac koji će nam biti na raspolaganju. Moram da kažem da nam je i sada novac najveći problem, jer do današnjeg dana od nadležnih institucija na račun Olimpijskog komiteta nije uplaćena niti jedna marka. Mi, kao nevladin sektor, koliko budemo imali novca toliko ćemo i moći da povedemo takmičara. Upravo zbog toga, od 14 potencijalnih kandidata u Brašovu idu samo tri", kazao je generalni sekretar OKBiH.

Naglasio je da će na mediteranskim igrama da nastupi nogometna U-19 reprezentacija.

"To će biti novitet kada je u pitanju nastup bh. sportaša, jer već duže vremena nismo učestvovali u nekom ekipnom sportu na olimpijskim ili mediteranskim takmičenjima. Nakon mediteranskih igara slijedi nastup na ljetnom EYOF-u u Utrechtu u julu. Još smo u fazi prikupljanja spiskova potencijalnih kandidata, najkvalitetnijih i najreprezentativnijih. I tu će, naravno novac, imati važnu ulogu", kazao je.

Kada je u pitanju nastup bh. sportista na narednim zimskim olimpijskim igarma 2014. u Sočiju, Fazlagić navodi da BiH trenutno ima deset potencijalnih olimpijskih kandidata.

"Imamo deset kandidata koji imaju realne šanse da se kvalifikuju za olimpijadu u Sočiju. I ovdje imamo problem podrške državnih institucija ovim sportistima što se održava na njihove pripreme. Olimpijski komitet BiH, iako ne finansira sport po Zakonu o sportu, uspio je osigurati olimpijske stipendije za ovih deset potencijalnih kandidata. Putem olimpijske solidarnosti MOK-a dobili smo 180.000 dolara. Međutim, to su mizerno mala sredstva u odnosu na potrebe za jednog takmičara, jer je riječ o oko 600 dolara mjesečno po kandidatu. To je dovoljno da kupe samo jednu kartu do nekog zimskog centra", kazao je Fazlagić u razgovoru za Fenu.