Prijeti mu doživotna suspenzija?
0

Steve Mullings pozitivan na doping testu

Totalsport
Steve Mullings
Steve Mullings
Steve Mullings, 28-godišnji jamajčanski sprinter, bio je pozitivan na doping testu i najvjerovatnije zbog toga neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Daeguu, javljaju mediji iz Jamajke.

Jamaica Gleaner javlja kako je Jamajčanska antidopinška agencija testirala Mullingsa tokom državnog prvenstva u junu ove godine, te je u njegovom tijelu otkrila prisutnost furosemida, diuretika koji bi trebao prikriti postojanje zabranjenih sredstava, kao što su anabolički steroidi i stimulansi.

Mullingsu je ovo drugi pad na doping testu u karijeri. Prvi put je bio pozitivan tokom kvalifikacija za Olimpijske igre u Ateni, kada mu je pronađena visoka razina testosterona. Tada je zaradio dvogodišnju suspenziju, te su mu izbrisani svi rezultati od sredine 2004. godine i 2005. godine.

Ovog puta mu prijeti najmanje četverogodišnja suspenzija, ili vjerovatno doživotna. Mullings, doduše, ima pravo na žalbu sportskom tribunalu na Jamajci, ali bi se žalbeni postupak vjerovatno vodio nekoliko sedmica, možda i dva mjeseca. Čak i ako bi Mullings bio oslobođen krivice, što je malo vjerovatno, opet ne bi mogao nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

Na Jamajčanskom nacionalnom prvenstvu, ujedno i kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Mullings, koji se ove godine iskazao kao međunarodna sila u sprinterskim disciplinama, osvojio je treće mjesto na 100 metara i prvo na 200 metara. Na Svjetskom prvenstvu je trebao nastupiti u obje discipline. Mnogi su očekivali da će igrati važnu ulogu u Daeguu, ali ga tamo neće biti.