sport
0

Bolt propušta okršaj s brzim izazivačima s Jamajke

Totalsport
Usain Bolt
Usain Bolt
Ovog vikenda Usain Bolt, aktuelni olimpijski pobjednik i svjetski prvak na 100 i 200 metara, neće nastupiti na nacionalnom atletskom prvenstvu u Kingstonu.

"Usain se nije prijavio na takmičenje. Nema pravila koje bi ga na to natjeralo", rekao je predsjednik Jamajčanskog atletskog saveza Ludlow Watts.

Nacionalno prvenstvo će biti i kvalifikacijsko takmičenje za septembarsko Svjetsko prvenstvo u južnokorejskom Daeguu. Bolt mu ne mora pristupiti jer je pravo nastupa izborio svjetskim naslovima u Berlinu prije dvije godine, pri čemu je popravljao svjetske rekorde na 100 (9.58 sekundi) i 200 metara (19,19).

Da nastupa u Kingstonu, žestoku bi mu konkurenciju predstavljali sunarodnjaci gladni "njegovog skalpa", poput Stevea Mullingsa (ove sezone 9,80), Neste Cartera (9,92), Asafe Powella (9,93), Michaela Fratera (9,94), Yohana Blakea (9,95) i Nickela Ashmeadea (9,96).

Bolt ove sezone na sto metara ima tek peto vrijeme (9,91) na svjetskim listama. Najbrži je, s 9,79 sekundi, njegov najveći rival, Amerikanac Tyson Gay.