SP u atletici
0

Bolt diskvalifikovan zbog preranog starta, zlato Blakeu

Totalsport
Najveću je grešku u karijeri u nedjelju na Svjetskome atletskom prvenstvu u Daeguu počinio jamajčanski sprinter Usain Bolt. Prerano je startao u finale utrke na 100 metara i automatski je diskvalifikovan.

Aktualni svjetski prvak, olimpijski pobjednik i svjetski rekorder u najatraktivnijoj atletskoj disciplini nije izdržao pritisak odbrane naslova iz Berlina premda mu u Južnoj Koreji nije bilo četvorice najvećih rivala: povrijeđenih Tysona Gaya i Asafe Powella, te u dopingu ulovljenih Stevea Mullingsa i Mikea Rodgersa.

Nakon preuranjenog starta, shvativši što je učinio, očajni je Bolt skinuo majicu i u nevjerici se nastavio kretati svojom stazom proklinjući vlastitu dekoncentraciju. Potom se polako udaljio sa staze.

U odsutnosti velikog favorita koji bi sigurno obranio svoje zlato slavio je njegov 21-godišnji sunarodnjak i izgledni budući najveći rival, Yohan Blake. Pobijedio je Jamajčanin s vremenom 9.92 ispred Amerikanca Waltera Dixa i svjetskog prvaka iz 2003. godine, Kima Collinsa iz St. Kittsa i Nevisa.

Najbrži Europljanin bio je Francuz Christophe Lemaitre na četvrtom mjestu.

  SP u atletici, 100 m, atletičari:

  1. Blake (Jam) 9.92
  1. Dix (SAD) 10.08

  2. Collins (KN) 10.09

  3. Lemaitre (Fra) 10.19...