sport
154

Sportom za bolje Sarajevo

Klix.ba
Pod sloganom "Za BAJKovito Sarajevo", udružženje Giro di Sarajevo nastavlja sa aktivnostima koje glavnom gradu naše držžave trebaju donijeti napredak u oblasti infrastrukture, ali i unapređenja žživotnog prostora.

Nakon uspješno realizovane biciklističke vožžnje Giro di Sarajevo 2013., na kojoj se okupilo skoro 2.000 biciklista, fokus je usmjeren na realizaciju projekta biciklističkog parkinga kod BBI centra. Pomenuti parking će biti prvi u gradu koji je izgrađen po svjetskim standardima, tzv. obrnutog slova U, i trebao bi biti dovršen do kraja mjeseca.

A u međuvremenu, dok se jedan dio udruženja bavi pitanjima poboljšanja biciklističkih uslova u Sarajevu, onaj sportski dio, koji pomažže promociji biciklizma u cijeloj BiH, kao i skretanju pažžnje na ciljeve i nastojanja udružženja, nastavlja nizati uspjehe. Giro Factory Racing, takmičarska ekipa udružženja Giro di Sarajevo, prošlog vikenda uzela je učešće u 4. trci Škoda XC lige u brdskom biciklizmu, koja je održžana na brdu Šehitluci nadomak Banje Luke. U oštroj konkurenciji, vozači GFR-a Benjamin Murić (inače prvak BiH u kategoriji U23 za 2013 godinu) i Emir Hulusić osvojili su zlatne medalje u kategorijama U23 i Hobby.

Ovaj uspjeh nije došao slučajno, jer obojica su trenutno prvi i u generalnom poretku Škoda XC lige, najmasovnijem takmičenju u brdskom biciklizmu u BiH, u svojim kategorijama.

"Mi smo i prije početka takmičenja imali plan treninga, koji smo bez greške sproveli u djelo, tempirajući formu za period kada nam je to i najviše trebalo", govori Emir Hulusić, koji će u narednoj sezoni braniti ciklama boje kluba u najjačoj kategoriji - Elite. "Specijalizirani treninzi, ali i ozbiljan pristup svim nastupima dali su rezultat".

A prvak BiH u brdskom biciklizmu u kategoriji U23, Benjamin Murić, ove godine doŽživljava najveće uspjehe u svojoj karijeri. Devetnaestogodišnjak iz Velike Kladuše je prešao u Giro Factory Racing na kraju prethodne sezone i sada užživa i povjerenje selektora Nikole Sokovića, koji ga je uvrstio u selekciju Bosne i Hercegovine koja će braniti boje naše držžave na predstojećem Balkan Bike Cupu u brdskom biciklizmu, koji će se održžati narednog vikenda u Pamporovu, u Bugarskoj.

"Ponosan sam što sam uvršten u selekciju naše držžave i zaista mi je drago što je moj, kao i trud kluba, prepoznao Biciklistički savez i selektor Soković", ponosno ističe Murić. "Osim što smo svi posvećeni našem radu u sportskom smislu, što u konačnici daje vrlo očite rezultate, svima nama je uvijek na umu i osnovni cilj našeg matičnog udružženja - Sarajevo koje je prijateljski nastrojeno ka biciklizmu. Glavni grad treba da bude primjer drugima, tako da ako se uspijemo izboriti za svoja prava ovdje, ja sam uvjeren da će i moj rodni grad, Velika Kladuša, uvidjeti da biciklizam donosi samo dobre stvari".

Giro Factory Racing inače broji šest vozača: pomenute Hulusića i Murića, Haruna Šmrkovića (U23), Irmina Džževlana (juniori), Paul Lowea (veterani) i Tarika Imamagića (Elite), koji je također i sportski direktor Racinga.

"Svi smo mi jedna sjajna ekipa koja ima jednu zajedničku osobinu - svi volimo biciklizam i svi volimo Sarajevo. A kada imate dobru ekipu, baš kao i nogometaši koji su nas sinoć obradovali, onda uspjesi ne izostaju", govori Imamagić. "Trenutno imamo tri vozača koji su vodeći u generalnom poretku Škoda XC lige i ostaje nam još samo jedna trka da te zlatne medalje i potvrdimo, u Bihaću krajem mjeseca. S ponosom mogu reći da očekujemo da na kraju ovog najprofesionalnije organizovanog biciklističkog takmičenja u držžavi, budemo klub sa najviše osvojenih trofeja, što ne bi bilo moguće da nema Asocijacije brdskih biciklista pri Biciklističkom savezu BiH i njenog čelnika Emira Vučijaka. Mislim da to, kao i nastup našeg Benjamina Murića na Balkan Cupu, u dresu reprezentacije, dovoljno govori o našoj predanosti ka ostvarenju ciljeva udružženja Giro di Sarajevo. Sve za BAJKovito Sarajevo".