sport
25

Završene treće Sportske igre mladih

Klix.ba
Nakon 62 dana, 29.732 učesnika, 1.813 finalista, 19 gradova, hiljade pređenih kilometara, preko 10.000 utakmica, puno smijeha i malo suza završene su 3. BH Telecom Sportske igre mladih. Dječaci i djevojčice takmičili su se u odbojci, malom nogometu, odbojci na pijesku, rukometu, košarci, igri "između dvije vatre“, šahu, tenisu, stonom tenisu i badmintonu.

Mnogi od ovih mladih sportista po prvi put su posjetili glavni grad naše zemlje. Desetogodišnja Amina Pjano iz Goražda kaže da je u Sarajevu prvi put: "Baščaršija mi se dopala, ali mi se najviše sviđaju BH Telecom Sportske igre mladih i smještaj u domu. Mnogo nam je zabavno ovdje!“

Miloš Kos iz Kozarske Dubice treći put dolazi na Finale u Sarajevo.

"Rekli su mi da ko se jednom napije vode sa Baščaršije, ponovo će doći u Sarajevo. Ja svake godine popijem vode da ponovo dođem“, rekao je s osmijehom mali rukometaš.

U petak naveče održana je finalna večer Igara i svečana ceremonija zatvaranja.

"I ove godine svjedočili smo mnogim upoznavanjima, divnom druženju i odličnim sportskim takmičenjima. Igre iz godine u godinu sve više rastu, a ovi mališani su dokaz tome. Hvala svim ambasadorima, prijateljima i partnerima koji su podržali najljepšu sportsku priču“, rekao je Haris Deliahmetović, predsjednik Igara, nakon svečanog zatvaranja. Na Finalu se slavio i rođendan jedanaestogodišnjeg Farisa Huskanovića iz Zavidovića, a najmlađi učesnik ovogodišnjih Igara bio je petogodišnji Kristijan Lehovski iz Prijedora.

Sadžida Džiho iz Mostara, Aja Topić iz Cazina, Nedim Bečić iz Sarajeva i Faris Čunjalo iz Zenice najbolji su šahisti ovogodišnjih Igara. U badmintonu su prva mjesta pripala Milošu Miljiću i Kenanu Kečanoviću iz Bihaća, dok su u ženskoj konkurenciji najbolje bile Dalila Prando iz Sarajeva i Erna Kajtazović iz Bihaća. Adin Šećibović iz Zenice, Mirza Hanić iz Tuzle, Marija Gnjatić iz Prijedora i Ivona Knezović iz Mostara najbolji su stonoteniseri, dok su u tenisu prva mjesta osvojili Ena Beča iz Zenice, Ahmed Musić iz Sarajeva, te Šejla Đuzel i Bojan Jocić iz Brčkog.

Najslađi mali sportisti, ekipa "Vatrene lopte“ iz Doboja koja je pobjednik u igri "između dvije vatre“, odigrala je zajedničku utakmicu sa ministrima Damirom Mašićem i Damirom Marjanovićem, te sponzorima i medijskim prijateljima Igara.

Košarkaši iz Mostara, ekipa "Spars“, osvojila je prvo mjesto u muškoj konkurenciji, dok su najbolje košarkašice bile djevojke iz ekipe "BHN“ iz Bugojna. "Krivaja“ iz Zavidovića i "Knežopoljka“ iz Kozarske Dubice najbolje su ženske rukometne ekipe, dok su najbolji rukometaši dječaci iz ekipa "RK Maglaj“ i "RK Bosna Visoko.“

Mališani su jutros napustili Sarajevo, ponijevši sa sobom, pored pehara i medalja, mnoge lijepe uspomene i poznanstva.

Prijatelj ovogodišnjeg Finala je kabinet načelnika Općine Novi Grad