sport
12

"Sport u BiH - Ujedinjeni ili razjedinjeni": Od 48 saveza, čak 18 neregularno

Piše: O. T.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na petom izdanju Međunarodnog sportskog simpozija Simposar u Sarajevo održan je okrugli stol o temi "Sport u BiH - Ujedinjeni ili razjedinjeni". Među prisutnima su bili predstavnici Fudbalskog i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, kao i uspješni treneri i novinari. Navedena tema je izuzetno osjetljiva, ali i nezaobilazna na ovim prostorima, a izrečeno je nekoliko odličnih stavova, razmišljanja, primjera...

Dvostruki osvajač košarkaške Eurolige Željko Pavličević, koji po drugi put gostuje na Simposaru, naglasio je da prema njegovom mišljenju BiH ima najveću perspektivu za sportski uspjeh među zemljama iz regije, ali da svoju manu treba pretvoriti u vrlinu. A mana je nacionalizam.

"BiH je na ovim prostorima apsolutno najperspektivnija zemlja. Zašto? Vi ovdje imate dva entiteta i tri naroda. To znači da gdje god se igra utakmica vi imate dovoljno tenzije da dvorane budu pune, ako se to uspješno kanalizira da ne bude incidenata, da se ne pali ambijent više od onoga što je sportski, jer na kraju krajeva, sport je i nastao na lokalpatriotizmu. Najveći je derbi izemđu dva sela koja su jedno do drugog", kazao je Pavličević.

Zlatan Nalić, trener/konsultant reprezentacije Švedske i član mlade reprezentacije te zemlje prilikom osvajanja posljednjeg Evropskog prvenstva govorio je da mnogi igrači porijeklom iz drugih zemalja igraju za Švedsku, ali da je obično njihova najveća ljubav zapravo ta zemlja porijekla. Međutim, život ih jednostavno odvede u drugom smjeru i nastupaju za Švedsku. Najupečatljivija rečenica koju je Nalić kazao, a vezana je za temu "ujedinjenji ili razjedinjeni", jeste ona kada je otkrio uz koji su motiv Šveđani promijenili sudbinu svog fudbala.

"Temu da li se može sport u BiH ujediniti ili ne, završio bih riječima da možemo. Šveđani su promijenili riječ 'nemoguće' u 'duže traje'", kazao je Nalić.

Ugledni hrvatski novinar iz Splita Zdravko Reić istakao je to da je sport "idealan za srastanje" i da u njemu razlike ne postoje.

"Sport je idealan za srastanje. Sportisti su drugačije odgojeni. Igrači nikada nisu kazali da neće igrati sa Srbinom, Bošnjakom ili Hrvatom. Ne vjerujem da je neko to dva puta kazao. Možda se desilo da neki igrač kaže da želi igrati s nekim igračem, ali su sportisti drugačije odgojeni od svoje sredine, jer mnogo više putuju, igraju, nadigravaju se i imaju taj svjetski odgoj", kazao je Reić.

Govoreći o odnosima u Fudbalskom savezu BiH, generalni sekretar Jasmin Baković rekao je da se biranje selektora i trenera po nacionalnom ključu ne može izbjeći te da to nije sprečavalo naše selekcije da ostvare veliki uspjeh.

"A selekcija je izborila Mundijal i kadeti Evropsko prvenstvo iako su v treneri u stručnom štabu birani na taj način. Jednostavno živimo u takvoj državi. Neke stvari ne možemo izmijeniti, ali možemo korigovati i birati kvalitet", objasnio je Baković te dodao da u Fudbalskom savezu nacionalizam ne stvara problem kada se donose odluke. "Bilo je različitih mišljenja, ali nikada problem nije bio odakle dolazi koji član. Krucijalne odluke su donesene ili jednoglasno ili sa velikim brojem glasova", rekao je Baković.

Kao primjer da na ovim prostorima u fudbalskim savezima vlada sloga naveo je način na koji je Slovenac Aleksandar Čeferin trasirao put ka mjestu predsjednika UEFA-e kada su ga u tome najprije podržali savezi iz ove regije.

"Predstavnici šest zemalja iz regiona su prošle godine u februaru na inicijativu Čeferina organizirali sastanke i vremenom smo se proširili na 14 zemalja. Na kraju je Čeferin pobijedio sa 43 glasa, dok je njegov protivnik imao 12 glasova. Hoću da kažem da je Čeferina na površinu izbacila upravo ova regionalna priča i zajedništvo", rekao je Baković.

Novinar Federalne televizije Kemal Ahmetović, kao i dugogodišnji bh. novinar Sead Hadžijahić, smatraju da bez napretka BiH kao države ni sport neće doživjeti napredak, a da su najveći kamen spoticanja upravo nacionalne podjele.

Dubravko Barbarić, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, također je prisustvovao sastanku i govorio je o brojnim problemima koje je zatekao u Savezu te naglasio da se previše pažnje posvjećuje nacionalizmu, jer i u drugim zemljama vladaju podjele, ali se zovu drugim imenom.

"Uvijek ima podjela i lobija. Negdje je to regionalizam, negdje menadžeri... I u Hrvatskoj, ako je 10 najkvalitetnijih iz Zagreba, teško da će onda sve selekcije voditi ljudi iz Zagreba. Mi ovdje previše značaja dajemo tome što se dešavaju podjele po nacionalnoj osnovi", rekao je Barbarić, a sastanak je napustio prije vremena, jer je morao na put kako bi razgovarao sa potencijalnim reprezentativcem BiH čije ime nije otkrio.

Jedan od najboljih košarkaša Hrvatske svih vremena Željko Jerkov uporedio je generalno stanje u državi sa stanjem u sportu, kazavši da je sport ogledalo društvenih tokova

"Sport je najbolje ogledalo društvenih tokova. Sport živi sa svojim društvom i ne može biti iznad tih tokova", poručio je Jerkov.

Organizator Simposara Sabahudin Topalbećirević odnedavno radi kao savjetnik Ministra civilnih poslova Adila Osmanovića i zbog nove funkcije ima bolji uvid u stanje sporta pa je istakao da čak 18 sportskih saveza u BiH ima zapravo neregularnu registraciju.

"Ne bih govorio o kome se radi. Sa novim radnim mjestom dobio sam uvid u to da je od 48 saveza u Bosni i Hercegovini, čak 18 neregularno. Od toga imate 10 duplih saveza koji jedni druge koče. Na Olimpijadi 2020. godine karate će biti olimpijski sport, a imamo dva saveza karatea. Ko će poslati takmičare na Olimpijadu, preko kojih takmičenja? To su problemi s kojima se susrećemo", kazao je Topalbećirević.

Današnji program Simposara nastavlja se večeras od 18 sati kada će Krešimir Antolić, direktor za sigurnost u GNK Dinamo, održati predavanje o huliganizmu, a nakon njega scenu će zauzeti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, legendarni Davor Šuker, koji je najzvučnije ime sadržajnog programa Simposara.