Košarka
4

Željko Jerkov: Hrvatska politika naš sport tretira kao statističku grešku, to je ponižavanje

Piše: O. T.
Željko Jerkov (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Željko Jerkov (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena i osvajač olimpijskog, svjetskog i tri evropska zlata sa reprezentacijom bivše Jugoslavije Željko Jerkov tokom svog izlaganja na Simposaru otkrio je zašto nikada nije postao trener iako je imao vrhunsku igračku karijeru.

Željko Jerkov je tokom igračke karijere osvajao trofeje igrajući za Jugoplastiku, Scavolini, Benneton i reprezentaciju Jugoslavije, ali nakon oproštaja od aktivnog igranja nije se okušao trenerskim vodama. Kao glavni razlog naveo je prirodu trenerskog posla koja nalaže da često mijenjate klub i mjesto stanovanja, kao i veliki pritisak.

"Gledao sam život mojih prijatelja. To je fantastično plaćen ciganski posao. Moraš imati kofere iza vrata i moraš stalno biti spreman da seliš. I kod najvećih trenera tri godine su maksimum da ih provede na jednom mjestu. Svaki neuspjeh te odmah miče. Uspjeh te drži neke tri godine i moraš biti spreman da sebe i svoju porodicu seliš vrlo često. Ja nisam bio spreman na to", kazao je Jerkov.

Jerkov trenutno obnaša funkciju predsjednika Splitskog kluba olimpijaca i član je hrvatskog Nacionalnog vijeća za sport. Kazao je da i u Hrvatskoj vlada velika borba da država pomogne sportu, jer Jerkov navodi da država izdvaja tek jedan promil od ukupnog proračuna na ulaganja u sport.

"Cijela je priča u jedan posto. Tražimo jedan posto od državnog proračuna da izdvoji za sport. U Hrvatskoj je sport na jednom promilu od ukupnog proračuna koji iznosi 120 milijardi kuna, a sport dobija 118 miliona kuna. Znači da nas politika tretira kao statističku grešku, a to je neoprostivo i to je ponižavanje sporta. Tražimo jedan posto kako nam djeca ne bi bila na ulici. Individualni sport na ovaj način i može izgurati, ali kolektivni sport bez sistema ne postoji. Imali smo sjajnog tenisera Gorana Ivaniševića, ali znate li koliko je puta igrao u Splitu? Pet puta. A Hajduk igra svake sedmice. Ti kada imaš ligaške sportove, onda jednom sedmično imaš događaj. Jednom sedmično možeš uzeti dijete za ruku i odvesti ga na na sportski događaj, a ne da to gleda na televiziji. Najviše su nam stradali kolektivni sportovi", otkrio je Jerkov.