sport
64

Svečano otvoren Simposar: Ivica Osim uveličao okupljanje velikih sportista

Piše: O. T.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Svečano otvaranje petog Međunarodnog sportskog simpozija Simposar upriličeno je u Hotelu Evropa, a događaju su prisustvovali sportski velikani sa ovih prostora, kao i selektor kadetske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Don Showalter. Na prethodnim izdanjima Simposara prisustvovao je veliki broj osvajača sa svjetskih, olimpijskih i evropskih prvenstava, a tako će biti i ovaj put.

Predavači na ovogodišnjem Simposaru bit će Don Showalter, Željko Pavličević, Željko Jerkov, Zdravko Reić, Božo Sušec, Zlatan Nalić, Krešimir Antolić, Nebojša Popović, Blaž Slišković, Rizah Mešković i Davor Šuker.

"Moja misija je da vratimo sport u Bosnu i Hercegovinu. Ide sporo, ali pravimo simpozij koji okuplja velika imena koja će mladim generacijama prenostiti svoja iskustva. Simposar ima svoju svrhu i mislim da se neko drugi u regiji ne može pohvaliti sa nečim sličnim", kazao je organizator Simposara Sabahudin Topalbećirević.

Legendarni Ivica Osim je bio najveće ime među gostima i on je otvorio ovogodišnji Simposar, a otvaranju su također prisustvovali bivši reprezentativci BiH Muhamed Konjić i Vedin Musić, trenerica SFK Sarajevo Samira Hurem i njene igračice, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić, bivši selektor BiH Mišo Smajlović, Ministar civilnih poslova Adil Osmanović i još mnogi drugi.

"Lijepo je da smo svi tu. Nadamo se da će se ovo nastaviti. U Evropi penzioneri redovno moraju pokazivati svoje knjižice kako si pokazali da su živi. Evo, tu smo", kazao je Osim prilikom zvaničnog otvaranja Simposara.

Na Simposar je stigao i trener/konsultant reprezentacije Švedske Zlatan Nalić koji je sa mladom selekcijom te zemlje osvojio posljednje Evropsko prvenstvo u fudbalu. Svečanosti je prisustvovao i Krešimir Antolić, direktor za sigurnost u GNK Dinamo, te Husref Musemić, trener FK Mladost Doboj-Kakanj. Nalić, Antolić i Musemić će sutra i prekosutra održati svoja predavanja. Najzvučnije ime petog Simposara Davor Šuker, prema planiranom rasporedu, sutra dolazi u glavni grad BiH.

Dragan Džajić, Faruk Hadžibegić, Joško Vlašić, Jaen Tigana, Abas Arslanagić, Duško Vujošević, Goran Milić, Aco Petrović, Neven Spahija, Ćiro Blažević, Tadija Kaćar, Amel Tuka, Ivica Tucak, Igor Štimac, Mirko Novosel su samo neka od velikih imena koja su prodefilovala kroz protekla četiri izdanja Simposara.

Prva tačka ovogodišnjeg Simposara je predavanje Dona Showaltera nakon čega će uslijediti razgovor Željka Pavličevića, Željka Jerkova i Dona Showaltera o košarci, a taj program vodit će slavni hrvatski novinar Zdravko Reić.

Raspored predavanja na petom izdanju Simposara:

Četvrtak, 27.10.2016. - Noć košarke

17:30 - svečano otvaranje 5. međunarodnog sportskog simpozija Simposar 2016.

18:00 - 20:00 - Don Showalter, selektor reprezentacije SAD-a do 17 godina - Košarka

(Predavanje o temama: "Kako prepoznati talent" i "Američka košarka u odnosu na evropsku")

18:45 -19:00 – Pauza za kafu

19:00 - 20:00 - Željko Pavličević, Željko Jerkov i Don Showalter otvoreno o košarci, razgovor sa gostima

Panel vode poznati hrvatski novinar Zdravko Reić i sportski novinar Al Jazeere Balkans Ibrahim Muratović

Petak 28.10.2016. - Noć fudbala

12:00 - 14:00 - Okrugli stol o temi "Sport u Bosni i Hercegovini, ujedinjeni ili razjedinjeni"

Gosti – predstavnici sportskih saveza iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske

17:30 - 18:15 - Dr. Nebojša Popović, šef klinike Aspire u Dohi – Sportske povrede, panel

18:15 - 18:30 - Pauza za kafu

18:30 - 19:15 - Krešimir Antolić, direktor za sigurnost u GNK Dinamo – Borba sa huliganima i sigurnost na stadionima, panel vode Zdravko Reić i Davor Pavić

19:15 - 20:00 - Davor Šuker, legenda hrvatskog nogometa, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

Podsjećanje na karijeru, zlatnu kopačku iz 1998. godine i aktuelno stanje hrvatskog nogometa i hrvatske reprezentacije, panel vodi poznati sportski novinar i komentator Sabahudin Topalbećirević

Subota 29.10.2016.

17:00 - 17:45 - Božo Sušec, sportski komentator iz Hrvatske, Sportsko novinarstvo u regiji

17:45 - 18:00 - Pauza za kafu

18:00 - 18:45 - Zlatan Nalić, trener U21 reprezentacije Švedske

18:45 - 19:00 - Pauza za kafu

19:00 - 20:00 - Panel vode Božo Sušec, Zdravko Reić i Sabahudin Topalbećirević

Gosti - Mehmed Baždarević, Husref Musemić, Blaž Slišković i Rizah Mešković

Tema – "Fudbal u regiji"

"Regionalna liga u fudbalu"

"Podsjećanje na najbolje utakmice Baždarevića, Musemića, Sliškovića i Meškovića".