sport
0

Sport kao zabava kroz koju se gradi prijateljstvo

Klix.ba
BH Telecom Sportske igre mladih u prethodna tri dana posjetile su Hercegovinu. Mališani iz Livna, Širokog Brijega i Mostara dokazali su da je sport zabavan način izgradnje prijateljstva koje prevazilazi sve granice i predrasude.

Uprkos visokim temperaturama i hercegovačkoj vrućini, mališani iz Drvara, Travnika, Livna, Gruda, Ljubuškog, Posušja, Širokog Brijega, Stoca, Čapljine i Mostara su se dobro zabavili takmičeći se u malom nogometu, odbojci, uličnoj košarci, rukometu, odbojci na pijesku, igri 'između dvije vatre', šahu, tenisu, stonom tenisu i badmintonu.

Djevojčice su rušile sve stereotipe i pokazale da su odlične u svakom sportu, pogotovo u malom nogometu. U Livnu je na Coca-Cola Cupu u malom nogometu za kategoriju 1997. godište i mlađe pobijedila ekipa ŽFK Livno, a Ana Marija Duvnjak, jedna od članica ekipe, izjavila je da je u Livnu sigurno bilo lakše nego što će biti na finalnom takmičenju u Sarajevu: "Znamo da će konkurencija u Sarajevu biti velika, ali se ipak nadamo da ćemo pobijediti".

O zainteresovanosti dječaka i djevojčica širom Bosne i Hercegovine za Igre i o njihovom takmičarskom duhu najbolje nam govori primjer ekipe Karać Promet koja je u Livno stigla čak iz Travnika. Edis Buljubašić, kapiten ekipe, rekao nam je: "Igrali smo finalnu utakmicu u Travniku i Bugojnu i izgubili smo, ali, kao što kažu treća je sreća, pa smo i mi danas pobijedili u Livnu. Srećni smo što konačno idemo na Finale u Sarajevo!"

Mostarska vrućina nije spriječila mališane da na terenima Sportskog centra Kantarevac i na terenima Fakulteta za fizičku kulturu u Rodoču pokažu svoje vještine. Da granice gradova nisu i granice za sport pokazali su mališani koji su u Mostar stigli iz cijele Hercegovine. Na Kantarevcu je odigran sjajan nogomet, a ponovo su djevojčice bile u centru pažnje. Iako su izgubile, djevojčice iz ekipe Champions nisu bile previše razočarane: "Protivnice su imale više sreće i pokazale bolju spremnost. Žao nam je što smo izgubile ali se sigurno vidimo i naredne godine. Važno je da smo se družile i dobro zabavile!“ rekla nam je Ilma Zuhrić.

U subotu i nedjelju ekipa BH Telecom Sportskih igara mladih boravit će u Bijeljini i Zvorniku, a nakon toga, u utorak 06.08., će u Zavidovićima biti završena regionalna takmičenja. Preko 2000 dječaka i djevojčica iz 19 bh. gradova doputovat će u Sarajevo kako bi učestvovali na finalnom takmičenju od 20. do 24. avgusta.