{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škoda XC liga održana u Banjoj Luci, bh. takmičari osvojili prva mjesta

9.9.2013. u 14:51
0
1
Škoda XC liga održana u Banjoj Luci, bh. takmičari osvojili prva mjesta
0
Četvrta utrka Škoda XC lige, Premijer lige BiH u brdskom biciklizmu, održana je na Banj brdu u Banjoj Luci. Atraktivnost lige i ovaj put su potvrdili svojim dolaskom takmičari iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije što svakako doprinosi podizanju kvalitete samog takmičenja. Predstavnici BiH su osvojili prva mjesta.
U kategoriji Elite dugo je trajala borba između našeg najboljeg takmičara, reprezentativca Marija Kojića iz BK Modriča, i Crnogorca Radoslava Bezmarevića. Dilemu je riješio Mario pobjegavši protivniku za nekih pet minuta, dok je treće mjesto pripalo domaćinu, Goranu Stijaku iz BK “Summit”.

Prava drama se, međutim, odvijala u kategoriji U23. Tu su Benjamin Murić iz sarajevske ekipe “Giro Factory Racing Team” i Hrvat Matej Skuzin iz kluba “Luks R.T. Požega” vozili jedan drugom “na točku”.

Benjamin nije posustajao do samog kraja i u cilj je ušao sa milimetarskom prednošću i gotovo da je odlučivao fotofiniš. Pravo je zadovoljstvo bilo gledati takmičare kako se na stazi bore tokom cijele utrke i u cilj ulaze u istoj sekundi.

Još jedan takmičar iz ekipe “Giro Factory Racin Team” je osvojio prvo mjesto, Emir Hulusić u kategoriji Hobby 2, koja je sa 30 takmičara bila i najbrojnija. Emir je suvereno slavio sa čak minutom prednosti iza drugoplasiranog, Kristijana Šljivića iz “BK Summit” Banja Luka.

Da se zrelost takmičara očito popravlja iz utrke u utrku svjedoči i jedan fer postupak takmičara u Hobby kategoriji, Rezaka Biščevića iz kluba “Urban X”. Naime, u situaciji direktne borbe za plasman sa protivnikom, na uskoj dugačkoj dionici uzbrdo gdje je obilaženje gotovo nemoguće i opasno, nakon što je shvatio da takmičar iza njega, Mersad Pašić iz “MTBA”, krajnje korektno je dozvolio protivniku prolazak i time bolji plasman na tabeli. Ovo je odličan primjer u kojem smjeru brdski biciklizam treba da se razvija u BiH.

Nažalost, kvalitet organizacije utrka to ne prati, pa je utrka u Banjoj Luci bila na mnogo nižem nivou od one u Sarajevu. Nedostatak redara na stazi i nemogućnost njihovog raspoznavanja, odsustvo radio-komunikacije što je od presudne važnosti kod povreda, nedolazak GSS-a koji bi intervenisao na teškim sekcijama, šetanje publike čak i prolazak automobila kroz start za vrijeme održavanja utrke, stvari su koje se lako se mogu preduprijediti ili potpuno eliminisati.

Ipak, konačna ocjena je da je u Banjoj Luci juče bio jedan pravi biciklistički praznik, a dolazak preko sto takmičara uglavnom sa pratnjom, ponovo dokazuje kako za “Škoda XC ligu” i brdski biciklizam vlada veliko interesovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: