sport
0

Škoda XC liga: Utrka premijer lige u brdskom biciklizmu u Bihaću

Piše: Emir Vučijak
Posljednja utrka brdsko-biciklističke Škoda XC lige je zbog odgađanja ušla u jesen, pa je, osim po presudnim vožnjama u borbi za šampionat, koje su se vodile u nekim kategorijama, ostala upamćena po kiši i nevjerovatnim uvjetima za vožnju.

No, i pored toga, ocjene prisutnih su da je organizacija bila sjajna, utrka na nivou, a Bišćani su pokazali šta znači želja za napretkom i poboljšanjem kvaliteta. Nakon blagih kritika prošle godine vezanih za stazu, koja je bila relativno lagana, ove godine su svojski zasukali rukave, maksimalno se potrudili i postavili mnogo težu stazu.

Nažalost, pomjeranje datuma zbog učestvovanja nekolicine naših reprezentativaca na Balkanskom prvenstvu pokazalo se kao loš potez, jer ono što su svi očekivali, pravo oktobarsko vrijeme i dosadnu kišu koja lije, obistinilo se u najgorem trenutku. Ako je ljetni pljusak prolazna stvar i pomalo može zagorčati život organizatoru, jesenja kiša je dijelove staze pretvorila u potok i blato u najgorem momentu, na startu kategorije Elite.

Ipak, na sreću prisutnih, sve do te kategorije staza je bila klizava, ali vozljiva, a kišica je tek povremeno rominjala. Hobisti su tako svoj posao odradili i pored činjenice da su mnogi onaj najstrmiji dio, gdje svako kočenje znači dobijanje "skija" i gubitak kontrole nad biciklom, pretrčavali pješice. Mladi Muhamed Liha, kojem je ova utrka bila i presudna u borbi za osvajanje titule, je opravdao ulogu favorita. Trebala mu je pobjeda na stazi koja je dobrim dijelom uska, bez mogućnosti preticanja, dobro je startovao, zauzeo čelnu poziciju i svoja tri kruga odvezao savršeno, uz gromoglasno klicanje i ovacije domaćih navijača.

Ustvari, osim po nevremenu, utrka u Bihaću je ostala upamćena i po nevjerovatnoj publici. Bili su tu i transparenti, i ljubičaste perike, i navijački rekviziti poput stare bačene felge i šticne koje lupajući proizvode nevjerovatan zvuk. Ipak, glavni je bio Muri sa motornom pilom, bez lanca naravno, koji je bodrio takmičare "dodavanjem gasa" na pili, što je sličilo turiranju motora od 500 ccm.

Kako je trka odmicala, nizale se kategorije, tako su i oblaci počeli da popuštaju, a kišica je ionako klizavu stazu dodatno pretvarala u kaljužu. Naposlijetku, upravo pred start kategorije Elite, najstrmijim dijelom staze je tekao potok vode, a trasa je bila toliko klizava da nije bilo moguće ni pješice sići niz nju, pa su se gledatelji probijali kroz obližnju šumu. Takmičari su razvijali jednistven sistem klizanja po padini na leđima ili drugim dijelovima tijela, vukući svoja bicikla, ali nisu posustajali. Zbilja, svaka čast na ovim nadljudskim naporima, čime su još jednom pokazali srčanost i opravdali pokretanje lige. O prekidu utrke nije bilo govora, jedini ustupak kiši bilo je skraćenje utrke u najjačoj kategoriji na četiri kruga. Na sreću, sve je proteklo bez težih povreda pa GSS i Hitna pomoć nisu imali previše posla.

Rezultate možete pogledati na MTB.ba.