sport
0

Trebević u punom sportskom sjaju, biciklisti uživali u trci Škoda XC lige

Piše: Emir Vučijak
(Foto: Zlatan Kurto)
Čini se da je trebalo čekati gotovo 30 godina pa da Trebević, nakon Olimpijade u Sarajevu, ponovo oživi u svom punom sjaju, da se osjete sportski duh, mladost te želja za pobjedom i slavom, što traje onih nekoliko trenutaka na pobjedničkom postolju.

Treća ovogodišnja utrka Škoda XC lige, Premijer lige BiH u brdskom biciklizmu, održana je na lokaciji Dobre vode na Trebeviću, u organizaciji Udruženja brdskih biciklista (MTBA) iz Sarajeva.

Iako broj takmičara prijavljenih za utrku nije bio rekordan svi se slažu da je ova staza jedna od boljih kojom su imali priliku voziti. Čak je bilo i uporedbi sa stazama svjetskog kupa i ocjena da Trebević ima potencijala za takvo što. Nažalost, gradnja staze je bila volonterski posao nekolicine aktivista, pa su organizatori čak i privatno finansirali saniranje puta kako bi hitna pomoć i vozila takmičara mogli pristupiti stazi. Ipak, činjenica da je sve proteklo bez problema najveća je nagrada za uloženi trud.

Stazu su bez većih problema vozili i najmlađi takmičari, žene ili najstariji veterani i to razbija mit o "nemogućoj misiji" i priče o "pretjerano zahtjevnoj" ili stazi kojom se ne može voziti. Istina, prva strma sekcija je tražila mnogo koncentracije i vještine, bilo je i padova ali i to je sastavni dio ovog sporta.

Pored težine staze, standardi u organizaciji, koje je postavilo Udruženje brdskih biciklista, dobar su putokaz u kojem smjeru se brdski biciklizam u BiH treba razvijati. Staza markirana trakom cijelom dužinom, na opasnim sekcijama i sa dva reda trake, eko bojom označeno kamenje i korijenje, strelice sa uputama za skretanje, odlično definisane pozicije redara sa pištaljkama i zastavicama na kritičnim mjestima, dobra radijska veza, angažman Gorske službe spašavanja i hitne pomoći – sve su to stvari koje bismo željeli viđati i ubuduće na ovakvim i sličnim događajima. Šlag na tortu bio je antidoping tim, koji je uzeo uzorke kako se to čini bilo gdje u svijetu.

Na utrci su pored domaćih, učestvovali i takmičari iz inozemstva, tako da je ovo pravi primjer razvoja potencijala BiH u brdskom biciklizmu. Paradoksalno je da niko od nadležnih to ne vidi, štaviše, u pripremi su i zakoni koji trebaju zabraniti vožnju bicikla po ovakvim stazicama na Trebeviću. Nadajmo se da do toga neće doći.

Najuspješniji bh. takmičar bio je Mario Kojić u kategoriji Elite.